Loading...

Friday, 16 December 2011

Chemistry when apple meet cinnamon :D

tak sangka ada lagu yg berkait dgn title of blog ni..n its from my fav japanesse singer..

hmm..cinnamon hope to meet apple again..

http://youtu.be/WrdWxNSTkVQ


Tell me what is on your mind
Help me, 'cause I'd like to know
What the hell is going on?
Never thought I'd sing this song


Let's not get started with the he said, she said
Sometimes it just doesn't go on as planned
Let's not get started with the he said, she said
Sometimes it just doesn't go on as planned


Started out so simple and innocent
So simple and innocent, so simple and innocent, so simple and innocent
Chemistry like apple and cinnamon
Like apple and cinnamon, like apple and cinnamon, like apple and cinnamon


I can't believe that you and me were falling out of love
And that everybody used to be so envious of us
(Chemistry like apple and cinnamon)
What we had was just too good
Good to last


Happiness don't last that long
But what we had was beautiful


Let's not get started with the he said, she said
Sometimes it just doesn't go on as planned
Let's not get started with the he said, she said
Sometimes it just doesn't go on as planned


Started out so simple and innocent
So simple and innocent, so simple and innocent, so simple and innocent


Chemistry like apple and cinnamon
Like apple and cinnamon, like apple and cinnamon, like apple and cinnamon


I can't believe that you and me were falling out of love
And that everybody used to be so envious of us
(Chemistry like apple and cinnamon)
What we had was just too good
Good to last


Please don't look at me like that, oh
Please don't look at me, don't look at me like that, oh
You can't look at me like that, aah
Please don't look at me, don't look at me like that, oh




I can't believe that you and me were falling out of love
And that everybody used to be so envious of us
(Chemistry like apple and cinnamon)
What we had was just too good


Started out so simple and innocent
So simple and innocent, so simple and innocent, so simple and innocent


Chemistry like apple and cinnamon
Like apple and cinnamon, like apple and cinnamon, like apple and cinnamon


I can't believe that you and me were falling out of love
And that everybody used to be so envious of us
(Chemistry like apple and cinnamon)
What we had was just too good
Good to last

Sunday, 11 December 2011

Pineapple Upside Down - Apple Sauce Cake..

(alahaii mcm main bedal je snap pic ni, x cantik n xda class heheh :P)

Tgk nama kek ni mmg complicated sbb ia gabungan 2 teknik..Pineapple upside down n apple sauce cake..
ini adalah resepi yg ke................................20 kalo x silap..yg saya cuba2 nk experiment..dan juga mungkin....................................................yang last untuk 2011..heheh.smbung tahun depan la plak..mgkin nk try yg tradisional..nk break sbb telah di beri amaran..akibat syok2 buat bnda ni..maka azam nk 'fit' jd makin 'fat' kih3...ok fine..dh merepek..

Mmg agak complicated n byk step dr scratch.. cara senang nk ingt ada 3 step utama...hmmm.. mulakn dgn..

1. MAKING APPLE SAUCE

3-4 biji apple dipotong kecil2 + 2-3 sudu besar gula perang + sikit perahan jus lemon / lime / apa limau pn boleh..+ 1/2 sudu teh cinnamon (coz apple love cinnamon).n sedikit air..sikit je tau sbb nnti air buah sndiri akan keluar..masak sampai jadi mcm ni..


Kalau nk senang..cari aje yg dlm tin..tp x byk tempat jual..tu jer..

2. BUAT ADUNAN KEK PULAK...

1/2 cwn shortening + 1/4 majerin dipukul dgn 1 cawan gula perang + 1/2 cawan gula pasir.

Masukkan 2 biji telur -> pukul

Masukkan 1/2 cawan susu berselang seli dengan..
a) 2 cawan tepung gandun + 1 1/2 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh baking soda (soda bicarbonate)
b) Apple sauce yg baru dibuat..

Tambah sikit kacang almond/pecan/walnut yg di'finely chopped' atau yg serbuk.

1 sudu teh serbuk kulit kayu manis..

Pukul n pukul lagi..kalau nk masuk kismis pn boleh..hasil seblum jd kek..


Ok dah..letak tepi dulu...

3. PINEAPPLE UPSIDE DOWN

Cairkn butter / marjerin dgn gula perang sampai bentuk lapisan likat n pekat..dan terus lah letak buah..ikut suka nk susun macam mana sekali pun..

Tuang adunan kek tadi n bakar 180C selama 40 min lebih kurang..cucuk2 jgn x cucuk nk tgk msk ke belum...

Ok dh kuar oven lalala...sila terbalikkan kek n lihat hasilnya...


(masa tuang adunan kedudukan nenas didapati sedikit bergerak - mcm pergerakan peta bumi plak heh :P )


Tekstur kek mmg agak padat..sbb guna apple sauce yg ada moist skit..sbb tu kek ni kurang komersial uolss..
even Secret Recipe pn x jual..sbb mgkin ada org yg x leh terima kek yg mcm ni..mgkin akan d anggap x masak...

1st try mmg byk kelemahan..kene improve next time..

Sunday, 4 December 2011

Carrot Apricot Muffin

                                   

Ketika sedang belek2 buku yg bertajuk 'everyday arthritis solution' di mana sebelum ni x minat pn belek..tetiba jumpa recipe yg menarik ni..perkhh x sangka buku mcm tu pn ada diselitkn recipe..

Maka pulun lah nk pg cari apricot kt kedai arab, giant dan sbg nya..tapi x jumpa2..bukan xtau nk cari kt mana lag..tp mcm byk sgt aral melintang nk pg kedai2 yg berkaitan..akhirnya setelah 2 minggu postponed nk wat benda ni..akhirnya jejak juga kaki di warta Bangi utk beli apricot kering ni..

Maka tanggal 3 Dec akhirnya saya pn buat lah muffin ni..konon2 sbg thank you pd kwn2 sanggup korbankn weekend utk tolong wat keje2 seminar..cewah haha..adoii pjg plak al-kisahnya..

1. Ok..sebelum nk mulakan proses..buat yang ini dulu...

Parut 1 batang carrot = hasilnya 1 cawan

Potong kecik2 12 dried apricot = hasil lebih krg 3/4 - 1 cawan

parut sebiji kulit oren (bagi aroma sikit kononnya)




2. Next...Campur bahan2 kering

Ayak bersama 1 3/4 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh soda bicarbonat

Lepas tu gaul bersama dengan:-

1/2 - 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis..(my fav cinnamon lah)
1/2 - 1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh serbuk badam

3. Mulakan processing..

Pukul 1/4 cawan minyak jagung (nape minyak?sbb ini recipe american muffin)

Masukkan 1 cawan gula perang -> pukul..masuk sebiji telur -> pukul..

Masukkan 1/2 cawan susu low fat / full cream. tapi kalau ikut recipe sebenar 1 cawan buttermilk

Masukkan bahan2 kering yang dah campur tadi.sikit demi sikit.-> pukul...

Masuk parutan kulit oren..

Pukul n pukul lagi guna cake mixture sampai kelikatan dia jadi lebih krg mcm ni..



Ok. Last sekali..masukkan carrot n apricot..dan gaul dgn spatula (dah berenti pakai mesin)

Masuk dalam acuan dan bakor lah..180C selama 25- 30 minit..Bila dh naik bau rajin2 lah cucuk2 tgk bahagian dalam muffin dh masak ke belum.





wokeh dh siap!! boleh auuumm...

koyak sikit...

Monday, 28 November 2011

Banana Orange Cake


                                            (cara malas nk hias kek hahah)

Bila beli banyak pisang dan dah tak larat nak makan nk buat apa ya??cekodok n lempeng pisang dh selalu sangat..apa kata try pula wat kek pisang pulak..

Apa nk buat dulu...

1. Lenyek / Blend 2 biji pisang (jenis besar-yng biasa orang guna, pisang raja) 3/4 biji pisang saiz kecil- Agak2 la bila dh blend, jadi = 1 cawan pisang. letak tepi kejap.

2. Ayak 2 cawan tepung + 2 sudu teh baking powder + 3/4 sudu teh soda bicarbonate. letak tepi kejap.

3. Pukul 4 biji telur putih. Sampai jadi foam macam di bawah ni.



Ok. Baru boleh buat dgn pantas..

1. Pukul 3/4 cawan mentega + 3/4 gula sampai jadi mcm krim..krim ye bukan kr1m hehe.

2. Masukkan 4 biji telur kuning sikit demi sikit. - pukul lagi..

3. Masuk pula 1 cawan pisang yang dah hancur tadi. - pukul lgi..(bukan dushh..dushh.. :P)

4. Stop pukul! masukkan putih telur yang telah dipukul dan 'fold in'.

5. Masukkan 3 sudu besar jus oren (1/2 biji oren). Kalau suka, parut kulit oren dan masukkan ke dalam adunan tadi. Sebatikan adunan.

6. Masukkan ke dalam bekas yang telah di sapu mentega/marjerin dan diikuti lapisan tepung yang nipis.

7. Bakar selama 30-40 min pada suhu 180C.

8. Ini lah hasil lepas keluar oven. -> hmm nice color..(angkat bakul sikit huhu)




Kalau nk hias mudah tuang ajer melted choc atas kek hehhe..saya hanya letak sikit sos coklat n caramel..

Sunday, 20 November 2011

macaroni bakor tanpa cheese (^_^)v




Selalu orang baked macaroni..dgn cheesse (apsal rasa eja mcm x betul je ni..ok la keju) tapi kali ni resepi yg bonda buat..

Nak buat apa dulu???

1. Rebus la macaroni sampai lembut
2. Tos n gaulkn macaroni panas2  dgn sedikit garam secukup rasa dan 3 sudu besar minyak zaitun

Bahan2 lain untuk gaul

Cincang dan kisar atau cincang sahaja daging ayam (5 ketul kecik-brgantung nk buat byk mana macaroni)

4 biji telur

1 biji bawang merah = cincang (chopped)

Cendawan butang (button mushroom) = ikut la nk byk mana

Tomato puree = 2-3 sudu besau

1 paket (40-60g) sup cendawan

Sedikit serbuk:-
a.lada hitam
b.thyme
c.oregano

1/2 cawan bwang goreng

Gaul lah semua sekali

dan bake 150-180C selama 25 min

dah siap..


( adoiyaii sos dh nk habes, nak hias pn x sempat time ni sbb tgh keja nk buat benda lain heheh )

Tuesday, 8 November 2011

Peach Crumble...lalala



Raya Haji ni nk buat apa yer nk jamu family especially kanak2 yg dtg..??..sesuatu yg simple dan bahan- yg dh sedia ada di rumah..
Dah banyak kali sgt buat apple crumble kan..kali ni cuba plak buat peach crumble..
Hasil search dlm tnet dan buku resepi..maka saya develop resepi hasil gabung2 sesuka hati..

Mula-mula....buat BASE atau tapaknya..

1. Ayak lebih krg 1 1/2 -2 cawan tepung + 2 sudu besar serbuk koko
2. Gaul dan 'crumble' dengan tangan bahan tadi bersama 1/2 cawan Marjerin / Mentega sampai jadi bintil2..(betul ke istilah yg saya guna ni..hehe)
3. Tambah 3 sudu besar susu segar + air (kedua-dua mesti sejuk), Campur sikit2 sampai jadi mcm ala2 dough.  Uli dan leperkan. Letak ke dalam bekas yang telah disapu dengan marjerin dan taburan sikit tepung
* Jika dough agak lembut akibat terlebih susu, just cubit dough dan ratakan saja dalam bekas..(melalui experience, kalau tepung sikit dan susu terlebih ia akan jd agak lembik)
4. 'Blind Baking' (bakor base ajer)..pada suhu 180C, 15 min (sampai keras sikit)

Sambil-sambil tu..Prepare INTI

Gaul bahan2 berikut...
1. 3/4 - 1 tin peach halves (yg sebnarnya lg bagus kalau ada peach fruit tu itself..)
2. 1.2 cawa gula perang
3. 1 sudu teh cinnamon powder (serbuk kulit  kayu manis)
4. 1 sudu besar tepung jagung ( utk pekatkan sikit jer)
Option : parutan kulit oren dan beberapa titik perahan oren atau lemon (lemon zess)* one drop x cukup utk beri rasa masam2 manis
*Kalau agak berair , tapis dan masak air tapisan tu sampai mula didih supaya jadi pekat.
5. Susun buah dan tuang pekatan.

TOPPING CRUMBLE

Campur dan Gaul aje (lebih baik prepare topping sebelum prepare inti, supaya buah tak terdedah lama)
1. 1 cawan tepung
2. 1 cawan Oats
3. 2 sudu besar Almond Powder + 1/2 cawan hirisan Almond..(chunk besar pun ok)
4. 1/2 sudu teh cinnamon powder + 1/2 sudu teh serbuk buah pala..(nk senang kisar jer hirisan buah pala yang kering)*buah pala is optional jer..tak suka atau takda..tak perlu.
5. 1/2 cawan gula perang
6.  Marjerin atau Cream (3/4 cawan mentega + 1/2 gula pasir yang dah dihaluskan sikit + vanilla atau toffee flavor) -> dipukul sampai jadi mcm krim
7. Letak atas buah tadi dan bakor lah..180C selama lebih kurang 25 min..(mcm biasa cucuk tgk lekat apa tak pada lidi, garpu, kalau tak banyak yang melekit, maka dh nak siap masak)

Last but not least...lepas bake, tunggu sejuk kejap dan pakai kan topping dgn bedak ( tabur dan ayak icing sugar) supaya nampak gebu berseri hehe.. :P







(Disebabkan pie ni dibuat secara tergesa2 lepas smayang raya, maka tak sempat nk amik pic step by step)

Hmm..agak2nya kalau tukat peach dgn plum mcm mana yer rasa dia..

Saturday, 5 November 2011

Pinky Winky Macaron


Lately dok asyik dok tgk orang buat benda bulat2 kecik, n mcm2 color..bila discover..owh namanya macaron..macaron tu apa..??hmm.. baca je lah kt bwh ni..

A macaroon (/mækəˈruːn/ mak-ə-roon) is a type of light, baked confection, described as either small cakes or meringue-like cookies depending on their consistency. The original macaroon was a "small sweet cake consisting largely of ground almonds"[1] similar to Italian or Moroccan amaretti.
The English word macaroon and French macaron come from the Italian maccarone or maccherone. This word is itself derived from ammaccare, meaning crush or beat,[2] used here in reference to the almond paste which is the principal ingredient.
Most recipes call for egg whites (usually whipped to stiff peaks), with ground or powdered seeds, generally almonds or nuts. Alternatively, coconuts, a seed, can be used. Almost all call for sugar. Macaroons are sometimes baked on edible rice paper placed on a baking tray.


Maka, pada satu hari decide nk rasa..apa yg syok sangat macaroon or macaron ni?dh la kecik..sebesar pemadam je lebih kurang..lps tu rasa dia mak oii..manis sgt2..x baloi dgn harga dia yg sebiji RM2..



Walopn masa mula mcm x hingin pun nk buat..tp bila tgk tutorial dlm u-tube rasa mcm nk buat sgt2..sampai terngiang2 siang dan malam haha.well...just nk try buat sndiri tu jer..then try to modify if i can make it less sweet..cara nk buat senang..tapi nk menjadi mcm commercial itu sukar..

So here are the steps

BAHAN A

1 cawan serbuk badam
1 cawan gula icing (resepi biasa 3 cawan)

ayak bersama dan buang sisa yg kasar..ok fine letak tepi jap..

BAHAN B

3 biji telur putih -> pukul sampai jadi foamy (kelajuan sederhana tinggi)
Tambah 1/4 cawan granulated sugar (yg dh dikisar halus) sikit2 sambil continue pukul..(kelajuan sederhana)
Then, tambah perisa + pewarna (saya guna bright red color + perisa strawberry) sikit2..
cmna nk tau foam betul menjadi adalah apabila..mixing bowl diterbalikkan, mixture tu x mengalir or x jatuh)
continue beat till it become like this..




Next gaulkan BAHAN A ke dalam BAHAN B..guna tangan..is better..gaul sampai sebati..

Masukkn dalam piping bag dan..pipe lah atas baking pan yg di lapik 'Parchment paper' (mcm kertas serap minyak, available di kedai bakeri). Tidak boleh sapu marjerin sprt biasa sbb mixture macaron tiada tepung..



(ok fine..ada yg buruk n piping x mnjadi d ctu haha)

Lepas tu ketuk2 n sapu sikti bhgian atas supaya hilang bunjut akibat piping. Biar kan dia rest jap selama lebih kurang 20 min sblum bake..supaya dia ada naik sikit..

Finally, bakor  pada suhu150C, 10-15 min sahaja. kalau suhu tnggi sikit, atau lama sikit..it will become brownish..
Masa tgh bake, nk tgk masak ke tak, 'tap' (ketuk) slowly tgk bhgian atas dh keras belum..kalo dh keras..should be ok dh siap..



(mine doesnt look commercial as usual. well bdasarkan pengamatan n search resepi dlm tnet..the traditional one, xda pun pewarna or perisa bagai..its just white dan shape pun x perlu terlalu smooth, the comel of course the better)

Texture dia... rapuh tapi bila gigit agak berangin d ctu..inilah makan angin dalam erti kata sebenar..hehe

Sapu 'ganache', krim atau jem dan telangkup.kadang ada org hias dengan tabur icing sugar d atas. ikut suka lah...
Lepas tu..Aummm masuk dlm mulut hehe :P





Cubaan kali pertama gagal kerana tak faham konsep..kali kedua ni je mampu dihasilkan..rasa nya dh malas nk buat lg..sbb manis nk mampuih..walopn sy telah kurang kn gula sebanyak mungkin huhu..however, sgt berpuas hati..sbb dh cuba juga..buat sndiri..hehhe ('_^)v

Sunday, 23 October 2011

Red Velvet Whoopie Doopie Pie


Another Red Velvet again..just to try something small n easy to bite..cara buat x jauh beza bnding sblm ni..yang sebenarnya..whoopie bukan lah mcm pie biasa..tp more to soft cookies..hmm..so just nk write down to keep the recipe..

BAHAN A

Ayak dan gaul bersama..

2 1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda

ok dh letak tepi jap

BAHAN B

Pukul (beat dlm cake mixer)..

1/2 cawan vege shortening
1/2 cawan marjerin/mentega
1 cawan gula pasir yang telah dihaluskn (kisar)
1/2 cawan brown sugar

Pukul pada high speed sampai jd creamy (sudah tentu kene sesekali 'scrap down' bahan yang di tepi2 mixing bowl tu supaya semua bahan dipukul rata)..

Tambah 2 biji telur (masuk 1 demi 1 yer)

BAHAN C

Campur bersama..
1 cawan buttermilk/ full cream milk (bukan semua tempat ada buttermilk)
1 sudu teh perisa vanilla/toffee
1 sudu besar 'bright red' food color

Setelah BAHAN B jadi creamy, masukkan BAHAN C dan A berselang seli sikit demi sikit.Sampai mixture jadi sebati dan likat pekat..

(boleh tmbah choc chip as optional)

Letak bulat2 atas 'baking pan yang dh disapu marjerin atau 'baking sheet'..(alah..mcm nk buat kuih raya tu or choc chip cookies). Tapi.. kalau bimbang bentuk x sekata (seperti saya yg x berjaya jadi bentuk comel2) maka boleh try masuk ke dalam muffin pan yg kecik atau sederhana kecik pada separuh ketinggian acuan dlm tu...(tahap desperate lah ni hehe)

Pastu apa lg..bakor je lah..180C dlm 10 min je..senang n cepat kn..kn..kn..tunggu lah sampai dia naik sikit mmbukit..then check masak ke tak..ok dh setel, boleh bw kuar dr oven..

Yang dinamakan 'Whoopie Pie' adalah apabila 2 adunan yang disiap masak ni..ditelangkup dgn letak inti frosting dgn flavor kesukaan d antara keduanya..(mcm teknik ala2 french macaroon kononnya)..lebih krg mcm ni lah hasil rupa akhirnya..




hmm..dlm pic nmpak x brapa nk red laaahh huhu..


I guess its the end of red velvet..sbb bonda asyik tgk dok buat recipe ni jer berturut2..kih3...

=P

Monday, 17 October 2011

The Story of Little Red Velvet.



Mula dgr kwn dok sebut..xtau apakah itu red velvet..bila search2..o0o0 rupanya salah 1 cabang resepi yg ada coklat..(ayat skema jap)..mula try mmg x jadi..xtau apa bnda yg terhasil..tp setelah godek2 resepi yg diberi oleh mmber..n merayau sana sini utk cari the best ingredient..maka terhasil lah..the red velvet cupcake..

let the story begins..

BAHAN A

4 Sudu besar mentega or marjerin ( anggaran hampir 3/4 cawan)
1 cawan gula (kalo nk kurang dlm 3/4 je)
sebiji telur..

pukul mentega n gula sampai creamy at high speed 
tambah telur dan pukul lag sampai jd lebih krg mcm ni...(gmbar agak blur)


BAHAN B

2 1/2 sudu besau serbuk koko
3 sudu besar 'bright red' food color (ada dlm bntuk gel atau oil based)
1 sudu teh vanilla..(option: ada kedai bakeri yg jual coklat or tofffee flavor)
- gaul sampai jd paste dan masuk bersama dalam BAHAN A td sikit demi sikit sambil pukul (beat lah) at medium speed) sampai warna sekata mcmni..


BAHAN C:

1 cawan + 2 sudu besar tepung diayak n gaul bersama 1/2 sudu teh baking soda
1/2 cawan butter milk atau susu full cream milk..( tp sy pakai low fat milk ahaks :P)

Masukkn separuh susu -> beat
masukkn separuh adunan tepung td..-> beat..
ulangi masuk susu n tepung berselang-seli sampai consistency jd lebih mcm ni...(blur lagi)



Masukkam dalam bekas cupcake..dan apa lg..bakor lah..180C, selama 20 min..
mcm biasa cocok2 nk tgk masak ke tak..





BASIC VANILLA FROSTING

Pukul 1/3 Mentega + 2 1/2 atau 3 cawan gula icing sampai jd lembut n creamy..

Tambah 2 Sudu besar susu + 1 sudu teh vanilla flavor

* kalau suka rasa yang kontra boleh cuba lemon atau mint flavor..ikut suka hang laa..tapi saya pakai toffee flavor.  








hmm..yg sbnarnya..(malu nk  tulis d sini) my frosting x brapa nk menjadi, mungkin sbb pakai marjerin dan pakai granulated sugar yang dikisar..(hehe pakai apa yg available kt rumah je..mls nk invest lebih..inilah jadi nya haha)..

So this is the story of the Little Red Velvet life..hehe (merepek je ni)








THE END...

kihkihkih (^_^)v