Loading...

Tuesday, 16 August 2011

K-POP!


Ini bukan K pop..4 minutes, wondegirls atau mana2 korean pop yg korang dok syok2..hehe. K-POP atau nama penuhnya dalam I/C ialah Kek Pop atau dlm bhs omputihnya Pop Cake..sejenis kuih comely g mampu untuk menaikkan paras gula dlm darah anda hehe.

So, sy pn jd excited nk experiment dlm kuantiti yg sikit..nk tgk jadi ke tak..

Let start…




1   1)  Bakor kek..samada nk guna instant cake mixture, atau kalo rajin nk mula dr awal pn lg bagus..tp kalo nk   cepat belilah kek yg dh siap..perasa kek adalah ikut suka. bakor kek mengikut arahan pada kotak. setiap   cake mixture mempunyai arah yg berbeza.

     * Kek atau cake mixture mestilah jenis BUTTER CAKE  dan bukan SPONGE CAKE..krn sponge cake akan membuatkn kek pop anda berderai..
n    
      2)      Hancur2kn..omputih kata crumble the cake..sampai jd mcm ni..


     3) Tambah cream atau instant frosting sikit sampai bila kite bulatkn, mixture x pecah.. (contoh di bawah yg boleh dibeli di kedai2 bakeri, gunakan perisa kegemaran yg available).. Kalo rajin buatlah frosting sndiri.. :P


1  4) Bulat2kn dgn tangan atau guna scoop ice cream dan simpan dalam freezer ½ - 1 jam.


   5) Celup Lolli stick dalam choc yang telah dicairkan yg akan fungsi nye spt gam kpd kek td.


1  6)  Tekan masuk ke dalam kek pop separuh jalan..kalo tekan sampe dalam habes..maka kek pop akan jd ‘Batu Belah Batu Bertangkup’.


1  7)  Lepas tu freeze lg about d same time spy lolli stick betul lekat dlm kek. 

    8) Celup kek pop ke dalam choc masakan yang telah cair guna “Double Boiler”. ‘Drip’kn choc yang meleleh sehingga berhenti.


     9)   Tabur la dgn ‘sprinkles’ atau ikut kreativiti nk hias..




10)   Tapi kalau kek pop gagal untuk lekat pd lolli stick..cara lain adalah seprti di bawah..celup n drip..dan masukkn ke dalam kertas kuih.



11) kalau pening2 tgk pic saya nih..bawah ni ada step by step guide...




    12) Jika lebih kreatif..try la buat spt kek pop yang comel2 nih..










1st time buat mmg ada yg jd..ada yang tak..kdg rupanya huduh n nmpak x comel..
May b..Insya-Allah.. next2 time harus berusaha supaya buat lebih banyak n kemas lalala...
PRACTICE MAKES PERFECT lalala :P


moral of d story from this experiment... GAGAL SEKALI BUKAN GAGAL SELAMANYA \(^_^)/









Tuesday, 2 August 2011

HOME MADE BREAD..

selalu kite beli roti bun kt kedai..atau kt carefour..hehe..tp jom try buat roti sndiri..

ok straight ot the point ..

1. Larutkn ½ paket yeast (1 paket = 11g) + 1 sudu besar tepung dan secubit gula dlm air suam (nk tgk idup ke idak yeast tuh, kalo ada buih skit..idop ler tu)..larutkn sehingga ¼ cawan

2.Larutan yeast td + ½ cawan susu, make up to ¾ cawan.(letak tepi jap)

3.Dalam 1 bowl besar, besen pn boleh lah: 2 cawan tepung + ¼ cwn gula dan gaul.

4.Buat lubang kt tgh2 tepung ni, n tuang yg larutan yeast+ susu tadi.

5. Masukkn skali ¼ cawan marjerin/ mentega + 1 biji telur

6.Gaul dan tambah lg 1 ½ cawan tepung dan gaul sampel sebati.

7. Lepas sebati uli dgn tangan sampai jd seketul dough dan biar sejam utk dia naik.

8. Bila dh naik, cucuk dgn jari tgh2 dough, kalo dia tak spring balik, so boleh bentuk..


9. Cubit sikit n make into shapes dan letak dlm bekas yg dh sapu marjerin (contoh buat bulat kecik2 jer n susun. After few minutes, dia akan naik n cantum jd cm kt bwh ni.

10.Kalo nk bg cepat naik (kira main tipu lah ni..) letak dlm oven pd suhu 50c selama 10 min.

11. Lepas dough naik mcm kt bwh ni, bake pd suhu 180c, 15-20 min.


12. tadaa...boleh koyak2 n mkn..

muffin comel..


dis time saje syok2 nk share muffin yg resepi a bit simple nk buat..bahan2 ialah...eh terus buatlah..

1) campur 2 cwn tepung gandum/all purpose flour + 3 teaspoon baking powder (di ayak bersama) n gaul2

2) masukkan 1/4 cwn gula..(KURANG GULA LEBIH SIHAT :P) k dlm tepung td.

3) pukul 1 biji telur sampe kembang, masukkn 1/4 cwn minyak jagung atau soya bean oil (salad oil omputih kata, org sains kata minyak MUFA/PUFA) ke dalm telur n pukul lg skit spy minyak n telur hampir bersatu (hampir je)

4) masukkn (telur+minyak ) k dalam adunan (Tepung+baking powder + gula) td. n gaul.

5) masukkn 1 cwn susu dan gaul lagi sampai sebati dan adunan nmpak sikit bketul2 n kental (omputih kata lumpy)

6) panaskn oven 180C, sapu mentega/mrgerin pd muffin pan.

7) masukkn adunan 1/4 dr ketinggian bekas. lps tu letak la fruit mix ke, jam ke, choc chip ke..eh suka hati lah..

8) pastu tmbah lg adunan td sampe 3/4 dr ketinggian bekas.x leh penuh nnti dia nk mmbentuk gunung..
9) kalo rajin letak la lg kt atas tu, fruit mix, choc chip dll spy nmpak menarik..

10) bakar dlm oven td, selama 20-25 minit..cm biasa jenguk2 tgk adunan td dh naik n jd muffin belum. agak2 dh merekah, kaler pn dh tkr keperangan (brownish) bau pn dah wangi..plus cucuk2 skit dgn garpu tgk ada tepung lekat ke x,..bile semua tu dh berlaku, time pn da abes.kira dh masak la..boleh la mkn panas2..

here yg hor form oven..ada inti jem nenas di dalam..


Volcano muffin

resepi muffin yg sy try mgkin xsama cm yg ada kt kedai sbb yg adalah ikut american muffin..inspired by chef omputih dolu2 yg namanya betty crocker..


Volcano muffin (sbb ada crack kt atas) atau nama sebenar dlm buku resepi..FRENCH BREAKFAST MUFFIN..

Adunan A= campur 1/3 shortening atau merjerin + ½ cawan gula + sebiji telur dan gaul hingga sebati (perlukn kesabaran d ctu)

Adunan B = campur 1 ½ tepung gandum+ 1 sudu teh baking powder (serbuk penaik)+1 sudu teh serbuk buah pala atau buah pala yg dikisar+ ½ cawan susu

Campurkn adunan A ke dalam B..n gaul sampai sebati..

Bile dh siap..boleh panaskn oven 180C. pastu letak pada paras 2/3 dlm muffin pan atau muffin cup yg telah d lapisi oleh marjerin..kalo nk letak jam/ filling ke hape..letak 1/3 dulu, isi inti, then letak skit lg adunan kt atas tu..(*jgn penuhkn cup nnti melimpah!)

Masukkn dlm oven n bakor la dia selama 20-25 min..rajin2 lah usha tgk kt tingkap oven tuh, dh naik, tukar warna n merekah ke belum..cucuk dgn garpu ke..

Untuk topping spt yg dicilok dlm buku resepi..

Panaskan suku cwn marjerin..lepas dh cair campurkn dgn gula ( yg halus lg ok kot) dan serbuk kulit kayu manis..campur sampai sebati n tuang atas muffin tu..jadi lah cm gmbar d bawah..


koyak sikit..

AppLe CinnAm@n Roll

slalu tgk2 kt kedai cinnamon roll mmg sedap..selalunya inti dlm raisin tp jumpa dlm u-tube apple dlm dia..tp dlm dough ada gak raisin nnya hehe..so apa lg..try la..

Mula buat dough dulu..(haissh mmg susah nk buat ni sbb sila measurement mmg haru biru)

DOUGH
1. 2 1/2 sudu teh yis
2. Masukkn Bahan A = 1/4 susu suam + 1/4 air suam + 1/4 madu suam + 1/4 melted butter + 1 telur (utk hasil yg sikit)kacau2 dan ketepikan.
3. Bahan B= lebih krg 4 cawan tepung gandum + 1/2 cwn kismis..kacau2..
4. Masukkan bahan A ke dlm B sikit2 sambil kacau..kacau kuat2 sampai jd ketul..
5. Uli dengan tangan sambil tambah tepung..
6. letak dlm bekas n tutup..biar dlm lebih krg 1/2- 1 jam untuk dough naik.




INTI

ermm sperti temanya..

1. 1 1/2 biji apple hijau..chopped + 1 cwn brown sugar/ atau gula pasir biasa + 2-3 sudu teh cinnamon (serbuk kulit kayu manis) * boleh juga tambah chopped nuts -> gaul2


JOM ROLLING..

1. Canai dough td dgn tepung, utk elak lekit


2. letakkn inti..



3. Gulung perlahan2 hati2 (sbb nnti inti terkeluar) dan potong2..n susun2 dalam bekas..

4. kita bakor lah dia 150C selama 15-20min. selalu lah usha dia kt tgkap oven jgn dia over browning..

5. tadaaa..

lepas tu cm biasalah..org gemuk mmg suka high calorie..so mkn lg dgn es krem hehe

Classic Apple Pie




lately saya telah blaja buat baking2 ni dgn tgk u-tube..sbb lebih mudah bnding baca..baca..dan tak faham2 juga..haha

so classic apple pie ni adalah projek weekend sblm posa..

malas lah nk citer bahan2..cara buat lah terus..

Base Shortcrust Pastry

1. Gaul mentega + tepung sampe ketul kecik2
2. buat lubang tgh2 n tmbah air sejuk..gaul n uli sampe ketul n simpan dlm peti ais dlm 1/2 jam)


3. canai sampai leper n tepek dlm pie pan..(kemaskn bhgn tepi yer)
4. cucuk2 sikit bg udara masuk like this


5.Inti

sikit lemon jus + pic water (optional je) + 3 biji epal dh sliced (ikut saiz pan) + 1 cup brown sugar + 2-3 sudu cinnamon (cinnamon lg..) + corn starch spy ada body skit)* nk tmbah rasin pn boleh suka hati lah..)


6.letak inti dalam base td.

7. canai base pastry td n put on top..kemas kn n buat lobang2 spy air dr apple kt dlm tu evaporate n tepung x basah..

8. sapu kuning telur nk bg kilat



7. bake 180c lebih kurang 30 min.

8. ptong n makan lah..hmm tekstur yg sy buat kali ni krg tasty..kulit agak keras sikit sbb byk kali ulit kot..hehe

9. makan laah..



10. kalo nk syok lg..mkn la dgn es krem ke hape ke..ikut suka hati lah.. hehe

i just do this..

my fav apple crumble..

Bahan2 dan Kaedah

5-6 biji apple hijau (ikut ler mulut yg nk mkn byk mana hehe)

1 cawan gula perang

1 sudu teh serbuk kulit kayu manis

-> gaul 2 bahan2 ni bersama)-kalo ada air..tapis kasi buang..

-> susun rapat2 comei2 dlm bekas




3 cawan tepung gandum

1 stgh cawan marjerin

-> gaul guna jari jemari sampe jd bintil2 bulat2 heh

-> letak atas apple td..tekan2 skit utk layer yg hmpir dgn apple spy tepung leh 'bind' dgn apple.
then, layer yg atas xyah tekan sgt spy tepung nmpak mcm ada permukaan berbukit2..this can give
crispiness..



topping

1/4 cwn gula perang + 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis..omputih kata cinnamon..hehe

letak atas penapis..then buat ler mcm ala2 tabur gula ising gtu..hehe

masuk dlm oven 180 dgree celcius, 30-40min..cucuk2 le tpung tu dgn garpu..kalo ada tepung lekat..bermkna x msk la lg jwb nyer..tmbah lg about 10 min..

pastu siap lah..

p/s: maaf lah kalo ada yg tak kena..hehe rupanya mmg x seberapa tp mkn mest lah sedap (ouji diri)


lagi 1 cara buat apple crumble adalah

1. Buat based shortcrust pastry -> blind baking (bakar kosong tanpa inti)180C, 20 min (lbh krg)
2. Inti masak asing2 (ikut bahan2 inti classic apple pie)
3. Letak inti atas base td..
4. Buat crumble as topping..
5. bake lah 180C 20-30 min
6. lebih krg cmni lah rupa nya..(ni bkn pie sy tp buat hr tu..lbh krg la)




Selamat Mencuba \(^.^)/