Loading...

Wednesday, 19 December 2012

DATE BARS.. a.k.a DATE CRUMBLE



Sebagai post terakhir untuk tahun ini...(mungkinkah terakhir??..hmmm..) resepi 'Date Bars' menjadi pilihan.
Saya cuba resepi ni pun atas permintaan bonda yang meminta supaya kurma-kurma yang ada di rumah dimanfaatkan. Nak buat senang..dan boleh dikatakan ada khasiatnya juga..cewah pasti ker??Nak tau kenapa ia a bit healthy adalah kerana antara bahan-bahan yang digunakan boleh dikatakan agak healthy.. Apakah bahan-bahan tersebut?Check it out...

A. DATE FILLING

1. 3 cawan kurma dibuang biji dan dilenyek
2. 2 sudu besar madu dan 2 sudu besar gula (gula pasir atau gula perang)
3. Sedikit parutan lemon dan orange


Masak dengan 1/2 cawan air sehingga kurma menjadi pekat seperti 'paste'. Biarkan ia sejuk sendiri.

B. BAHAN ADUNAN 'CRUMBLE'

1. 1/4 cawan shortening
2. 1/2 - 3/4 cawan marjerin / mentega yang telah dilembutkan
3. 1/2 cawan gula perang
---> Dicampurkan dan dipukul atau kacau dengan kuat supaya ia bertukar menjadi seperti krim

4. Masukkan 1 1/2 cawan tepung dan 1 cawan 'quick cooking oats' dan gaul secara 'crumble' (ramas dengan jari jeari sehingga ia bersatu dan padat)

C. LAPISAN DAT FILLING DAN CRUMBLE

1. Tekapkan adunan 'crumble' sehingga padat, mampat dan memenuhi bekas yang digunakan


2. Letakkan inti kurma (date filling/paste) sebagai lapisan kedua dan lebihan adunan 'crumble'


3. Tuang selebihnya dan tekap lagi.
4. Akhir sekali hiaskan dengan kepingan badam (kalau suka)
5. Bakar selama 25-30 min pada suh 150C


                  
* Resepi ini adalah untuk satu lapis sahaja date filling..tapi memandangkan saya buat 2 lapis maka adunan crumble perlu lebih lagi dan hampir 2 kali ganda sukatannya. Semuanya perlu try an error.

Tuesday, 18 December 2012

GULAI NENAS UDANG GALAH



Buat julung-julung kali teringin nak post resepi lauk. Maklumlah biasa masak lauk tiada sukatan yang tetap, tapi disebabkan saya sangat suka lauk ini, maka nak coret sikit bahan-bahan yang perlu.

BAHAN DAN CARA

1. Kisar 1 biji besar bawang merah dan 3-4 ulas bawang putih
2. Hiris halia (sebesar 1 ibu jari) dan belah 1 cili hidup
3. 1 sudu besar jintan manis

--> Tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau

4. Masukkan 1 paket serbuk kari ikan/udang/ketam (saya guna adabi)
5. Masukkan 6 keping nenas yang telah dipotong separuh

--> Masak sehingga air nenas keluar dan sedikit lembut

6. Masukkan udang galah (saya masak lebih kurang 10 ekor)
7. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga pekat. (lebih kurang 1 cawan)
8. Masukkan garam secukup rasa
9. Masak sehingga mendidih sambil kacau supaya tak pecah minyak dan pastikan nenas dah lembut dan  
    udang pun dah masak.
10. Ok siap untuk dihidang.

(^_^ )v

Sunday, 9 December 2012

DURIAN CREPE 'TRAFFIC LIGHT'...


Entah kenapa sejak akhir-akhir ni..sejenis kuih yang diberi nama Durian Crepe (DC) menjadi kegilaan dan virus-virus di kalangan kawan-kawan..hmm..nak cuba lah rasa kan..apakah enak bagai dikata..

Jadi bila dah beli..hmm..first impression bila buka je bekas..bau durian pun mula menusuk kalbu..bila rasa plak..ia agak creamy sehingga mengusik jiwa..(over pulak)..

Yang sebenarnya..crepe telah lama wujud di muka bumi ini..resepi dulu kala adalah crepe suzzette..di mana..crepe iaitu adunan tepung yang semacam kuih ketayap itu..di makan dengan sos oren..

Namun terdapar R&D yang tak tah dari mana..dengan secara tiba-tiba muncul lah...fenomena durian crepe sempena musim durian ini..hehe..

Ok. berbalik kepada cerita asal...bila dah rasa syoknya DC ini..mula lah google resepi..search punya search....laa...pasaipa macam-macam pulak resepi crepe ni..ada pakai tepung ros la..tepung kastard la..tepung jagung..tepung gandum..tepung ubi kayu..haishh macam-macam jenis tepung..tak boleh jadi ni..akhrnya jumpa juga resepi mudah..yang guna prinsip kuih ketayap..

Jadi ini adalah resepinya.

BAHAN ASAS CREPE
3/4 cawan tepung
3/4 cawan santan
2 biji telur
Sedikit garam dan gula untuk rasa. (anggaran 1/2 sudu teh setiap satu)
*pewarna adalah

1. .Campurkan bahan-bahan di atas dan blend supaya adunan betul-betul halus dan cair*. Kemudian tapis..

*Sedikit air juga boleh ditambah jika campuran kurang cair. Campuran perlu sedikit cair supaya mudah membentuk crepe yang bulat..

2. Panaskan 'frying pan' pada api kecil..tuangkan sehingga bentuk bulat, nipis dan sekata..Bila adunan macam dah terangkat dari dari dasar 'pan', cepat angkat dari api..



3. Sediakan inti iaitu Non dairy Whipping cream* (whipped la dulu) dan isi durian yang telah di lenyek dan dilanyak kn..dan ia disusun di atas crepe tadi..
*Tiada salah kalau nak guna cream jenis lain, hasilnya tetap sedap. 


4. Kemudian lipat jadi bentuk 4 segi dan sedia untuk simpan dalam 'freezer' selama beberapa jam. Kalau buat malam, simpan semalaman adalah baik.


5. Bila dah sejuk beku..boleh lah makan..mmm..dapnye.. ^_^



Saturday, 24 November 2012

CARROT CAKE WITH CITRUS TOPPING



Testing..testing..dah lama sangat teringin nak buat carrot cake..sebab ia memang kek yang paling digemari..rasa dia full dan sedap..apatah lagi selepas jeles kakak buat carrot cake yg sangat sedap sempena Hari Raya AidilAdha yang lalu...lagi sedap dari carrot slice secret recipe punya.. (ini adalah berdasarkan deria rasa saya la..)..di bawah adalah gambar carrot cake kakak saya yang saya sangat cemburu dan jadi pemangkin untuk cuba juga. 




Lets check it out bahan-bahan yang diperlukan..

Bahan Kering  : 1 1/2 cawan tepung + 1/2 sudu teh baking soda (di ayak bersama dan letak tepi dulu)

Bahan Utama  : 

1 biji carrot (lobak merah) di parut atau 1 cawan 

Kismis hitam dan kismis kuning (salah satu pun ok. kuantiti adalah ikut suka hati)

Kacang walnut di potong kecil-kecil

Parutan kulit oren (saya cuma ambil 1/2 biji bermakna sebelah muka sahaja)...saya ada ambil sedikit parutan lemon tapi sikit sahaja. 

1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis..(my fav cinnamon) dan sedikit serbuk buah pala (kalau tak payah letak)





Bahan Basah : 2 biji telur + 3/4 cawan gula perang + 1/3 cawan minyak jagung ---> dipukul sehingga sebati

OK DAH BOLEH CAMPUR ADUK..

Bahan kering dimasukkan ke dalam bahan basah..dan gaul sehingga sebati

Masukkan bahan utama (carrot and da geng)..dan gaul lagi sehingga betul-betul sebati.

Tuangkan ke dalam bekas yang telah di sapu mentega/marjerin (bekas yang saya guna adalah kecil jadi kuantiti resepi juga adalah kecil)



bakar 150C lebih kurang 25-30 minit. periksa guna lidi untuk lihat kek dah masak ke belum. (tak apa melekat di lidi maka dah masak lah jawabnya).

CITRUS CREAM TOPPING

Selal kalau carrot cake mesti topping adalah cream cheese..jadi untuk kelainan bagi yang tak suka cheese kerana rasa agak muak..saya pilih krim yang ada unsur buahan citrus

1.  1/4 cawan  shortening + 1/3 cawan mentega + 1/3 cawan gula icing + 1 sudu perahan lemon ---> dipukul hingga kembang

2. Masukkan 1/4 cawan whipped cream (kalau takda boleh juga guna susu full cream) 

3. Masukkan parutan kulit oren dan lemon dan sapu rata atas kek setelah kek disejukkan. 

4. Inilah hasil yang termampu.. ^_^


hmm..why my carrot cake tak golden brown yer..wondering...next time boleh cuba lagi supaya warnanya naik perang cantik..

Saturday, 17 November 2012

PANDAN COCONUT SWISS ROLL WITH FRUIT JAM- TANPA OVALETTE



Kegilaan membuat swiss roll menjadi-jadi bila dah berjaya. Di hujung resepi swiss roll sebelum ini ada saya nyatakan untuk mencuba pula perisa pandan dan letak jem seperti yang bonda ingini. Maka kali ini saya cuba menghasilkan swiss roll dengan perisa tradisional dengan teknik tradisional juga iaitu tanpa menggunakan bahan ovalette. Terdapat pelbagai cara yang sering digunakan, samada telur putih dan telur kuning dipukul asing dengan kuantiti yang sama atau berlainan dan ada juga teknik telur putih dipukul asing di gabung dengan telur penuh yang dipukul. Haishh..payah juga nak terang. Tapi resepi di bawah ini adalah resepi yang saya try an error berdasarkan prinsip asas di mana kalau nak buat kek span, chiffon atau swiss roll, telur putih mesti dipukul dengan gula sehingga naik kembang...

MULAKAN DENGAN..

A. BAHAN KERING

1. Ayak 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu teh baking soda + 1 sudu teh baking powder. Ok letak tepi.

B. BAHAN BASAH

2. Pukul bahan-bahan berikut mengikut turutan (guna hand/stand mixer/ kalau kuat boleh guna tangan).

- 2 biji telur kuning
- 1/4 cawan gula castor
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1 sudu teh emulco pandan kelapa (emulco = perisa + pewarna) --> emulco juga kene pastikan halalan toyiban :)


3. Masukkan bahan kering (A) ke dalam bahan basah dan gaul rata sehingga hasil begini...


C. ADUNAN PUTIH TELUR --> What makes it spongy....

4. Pukul 5 telur putih* dengan 1/4 cawan gula castor (saya guna gula icing sebab tiada stock gula castor kalau guna gula biasa bimbang tak hancur habis dan kasar). Pukul pada speed tinggi sehingga ia naik jadi  begini.

.


* mana pergi telur kuningnya? (boleh ambil dan masak butter prawn hehe : p)

5. Masukkan putih telur ke dalam adunan hijau tadi dan gaul sehingga ia bergabung. Memang susah sebab telur putih seperti buih dan sukar nak sebati.

6. Tuang dan rata kan atas dulang pembakar yang dilapik dengan 'parchement paper' (kertas serap minyak ini boleh dibeli di kedai jual barang-barang bakery).


7. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 15 min sahaja. 


8. Setelah siap, sejukkan sebentar dan guna parchment paper lagi sekali untuk terbalikkan ia. 

9. Sapu jem kegemaran dan tabur sedikit kelapa kering (desicated coconut).


10. Gulung perlahan-lahan dan simpan sebentar dalam peti ais. (Kalau jem sebnearnya tak perlu simpan pun takpa).

Kemudian potong dan makan!!

* Please note that, kandungan lembapan dalam jem terutama jem pilihan saya ini yang agak juicy boleh menyebabkan tekstur spongy berkurang kerana ia serap lembapan dari jem dan swiss roll kelihatan agak 'kurus' dan kelihatan kurang cantik dan kurang komersial. Tapi yang penting bagi orang yang suka makan adalah.....rasanya tetap sedap lagi enak hehe ^_^


Thursday, 15 November 2012

COFFEE SWISS ROLL WITH STRAWBERRY FILLING.. ^_^


INTRO SIKIT DULU..

Hmmm..bila tengok gambar swiss roll dengan bermacam perisa dan inti..teringin nak buat juga secantik dan nampak sedap macam dalam gambar..Dah lama betul berangan nak buat swiss roll ni..tangguh punya tangguh akhirnya tercapai gak angan2 ni. Cara pembuatan swiss roll dengan teknik tradisional adalah agak rumit (rumit bagi saya), di mana telur putih dan telur kuning dipukul secara berasingan dengan gula, campuran telur kuning dan gula tadi, dicampur dengan tepung, minyak sayuran dan bahan-bahan yang berkaitan seperti perisa, kemudian barulah dimasukkan telur putih dan gula yang dipukul kembang itu. (bila sebut pukul/putar = gunakan hand atau stand mixer). Kalau berminat nak tahu teknik tradisional ni boleh tengok je u-tube, dimana omputih yang buat homemade baking akan selalunya guna bahan asli instead of ramuan komersial untuk percepatkan masak.

TESTING GUNA PRODUK RAMUAN KOMERSIAL

Tapi dengan menggunakan satu jenis ramuan komersial iaitu ovalette, cara membuatnya boleh shortcut. Tapi...pastikan ovalette yang dibeli adalah halal ya..pilih label produk yang bukan sahaja ada logo JAKIM (ada no. siri lebih terjamin InsyaAllah) tapi label yang juga ada bahan-bahan asal ovalette. Ini mungkin jaminan yang pengilang tidak menipu pengguna 100%. ovalette yang tidak halal atau shubhah mungkin menggunakan pengemulsi daripada sumber haiwan. Yang sebenarnya ada banyak lagi ramuan komersial seperti ini yang jatuh dalam kategori syubhah antara yang sering digunakan adalah bread improver, dough softener, cream of tartar, emplex (maaf kalau salah eja hehe ) dan macam-macam lagi. Bahan-bahan dalam ramuan ini biasanya terdiri daripada enzim, pengemulsi dan penstabil yang tidak jelas/pelbagai  sumbernya. Search dan gali menggali lah lagi jika nak tahu lebih lanjut. Jika berkesempatan, saya akan usaha sekadar termampu untuk mencari info dan muatkan dalam blog ini.

Owh.. dah terkeluar topik pula.. lets start..

A. ADUNAN SWISS ROLL (coffee flavor)

1. Pukul bahan-bahan berikut sehingga kembang..

- 4 biji telur
- 1/3 cawan gula castor
- 1 sudu kecil ovalette

2. Masukkan 1 sudu kecil coffee emulco dan pukul lagi.

3. Masukkan pula lebih kurang 1/4 - 1/3 cawan minyak jagung dan pukul (putar) lagi sehingga kemban

4. Akhir sekali masuk 1/2 cawan tepung yang diayak bersama 1 sudu teh baking soda dan 1 sudu teh baking powder pukul lagi sampai kembang dan adunan agak cair

5. Tuang ke dalam bekas pembakar yang dilapisi 'parchment paper' (sukar juga nak cari kalau bukan di kedai jual alat bakeri). 


6. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dan bakor lah..selama lebih kurang 15 minit dengan suhu 150C. 


orait dah siap!! biarkan sejuk sebentar. Sementara tunggu boleh sediakan inti. 

B. FILLING

Cara membuat krim ada pelbagai cara tapi respi yang saya pilih adalah seperti dibawah:

1. Pukul hingga kembang 1/4 cawan shortening + 1/3 cawan mentega + 1/3 cawan gula icing + 1 sudu teh perahan lemon (perasa asli lebih sedap)

2. Masukkan 1/4 cawan susu (guna whipped cream jika ada) sikit demi sikit sehingga hasil akhir jadi begini (nampak ke?)..

Now you can feel the filling...................


3. Potong buah strawberry kecil-kecil. Kurangkan air pada buah yang tekah dipotong dengan menapis. Kandungan air pada buah boleh burukkan rupa inti swiss roll dan juga cepat menyebabkan dia basi. 



C. MASA UNTUK MENGGULUNG DAN MENGGULING.....

1. Setelah kek swiss roll sejuk, Letakkan parchement paper di atas dan terbalikkan. Ini supaya permukaan yang agak kasar diletakkan krim, manakala permukaan yang licin berada di bawah supaya bila gulung nanti, permukaan licin berada di atas. (issy payah benar nak terangkan). 

2. Sapu krim dengan rata dan susun buah begini. Pastikan tiada barisan buah pada lipatan terakhir.


3. Gulung dengan hati-hati dan kejap kerana terkasar sedikit boleh pecahkan lapisan kek. (sebab tu roll saya ni tak berapa nak roll :P) * Gulung bersama parchement paper supaya ia kek mudah dibentuk dan boleh disimpan. 

4. Lepas gulung dan guling, simpan ke dalam peti sejuk lebih kurang sejam supaya krim tadi boleh beku dan jadi seperti gam pada swiss roll. 

5. Last but not least...potong dan makan la.. \(^.^)




Angan-angan seterusnya adalah membuat swiss roll dengan perisa pandan, sapu jem dan kelapa kering (desicated coconut) di dalam. Dengan harapan bonda yang tak suka krim akan suka swiss roll versi sapu jem..InsyaAllah akan usaha juga buat nanti..(^_^)/ daa...

Saturday, 3 November 2012

OATMEAL COOKIES 2.0


Ermmm... oat..oat..dan oat..lagi, kali ni nak cuba lagi versi baru biskut oat..dan kali ni betul2 puas hati banding dengan resepi biskut oat yang sebelum ni..simple jer...

BAHAN BASAH

¾ shortening
1 cawan gula perang
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar madu
1 biji telur
¼ cawan air

Campur dan Pukul sampai kembang..

BAHAN KERING

Gabungkan (1 cawan tepung gandum + ½ tsp baking soda + ½ tsp baking powder + 3 cawan quick cooking oats)
1/2 cawan kismis*
½ cawan choc chip*
1 cawan walnut/almond potong kecil (chopped)*
*Added ingredient adalah sesuka hati nak letak banyak mana

Campur dan Gaul sampai sebati
Bentukkn guna sudu atau tangan dan letak atas baking pan yang dah dilapisi marjerin


Bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit.


Sejukkan di atas rak sebentar. 


ok dah boleh start munching...

Monday, 29 October 2012

RAISIN OATMEAL LOAF BREAD



Oat Raisin Bread Loaf


Disebabkan terlalu banyaknye oats kt rumah, maka macam masakan perlu direka untuk nak habiskan. ye lah oats bukan nasi yang tiap hari nak makan. Maka mula lah berangan nak buat roti oats yang konon2nya perasan yang resepi kita cuba kali ni rotinya jadi high fiber gitu hehe.
Step buat roti macam biasa.....
1. Hidupkan yis
- 3 Tsp Yis
- 1 Tsp Susu
- 1 Tsp Gula
-1 Tsp Tepung
Campurkan dengan air suam dan tutup sampai yis berbuih
2. Bahan Basah
-2 Biji Telur
 -¼ Cawan Gula Perang + 1/4 Cawan Gula Putih
-¼ Cawan Minyak Jagung
-1/2 Cawan Susu
Pukul Sehingga Kembang

3.  Dry
3 ½ Cawan Tepung Gandum
 1 ½ Cawan Oat
Raisin- Suka Hati Banyak Mana
Gaul Rata
4. Campurkan Yis Ke Dalam Bahan Basah 
5. Campur gaul bahan basah ke dalam tepung. (tuang di tengah).
6. Gaul..gaul.. dan uli..uli.. lagi.  Biarkan ditutup dan diletak atas air suam. Tunggu sejam lebih supaya ia naik dan bila cucuk jadi begini.


7. Uli atas papan leper dan gulung adunan sampai bentuk seperti bantal (boleh imagine ke). Masukkan ke dalam bekas Loaf. Tutup dan biar lagi sampai dough naik berganda-ganda.

wokeh bila dah naik. Boleh bake 15-20 min pada suhu 150C.

ok dah siap. lalala \(^_^)/


Sunday, 16 September 2012

MOLTEN CHOCOLATE LAVA..



Hmm..rasa nya dh lama juga tak post resepi sejak asyik buat kek tak jadi jer..hehe..
Tapi kali ni nak try kek yang pelik skit dr yang lain...nama diberi...MOLTEN CHOC LAVA..kenapa lava? sebab bajet meleleh..mcm lava kuar dr gunung berapi gitu..yang dalam gambar di atas..caranya senang sgt dan jumlah bahan yang perlu pun tak banyak..bergantung juga la nak buat banyak mana..saya cuma hasilkan 1 mangkuk kecik saja untuk testing..

APA NAK BUAT DULU....

Cairkan 4 sudu besar mentega dan coklat masakan (lebih kurang 2 - 3 baris daripada 1 bar coklat)

LEPAS ITU...

Pukul 2 biji telur* sehingga kembang dan masukkan campuran coklat + mentega yang dah cair tadi..

* selalunya dalam resepi asal guna 2 biji telur + 2 biji telur kuning sahaja..hishh 4 biji tuu..tapi bila eksperimen guna 2 biji pun jadi juga..jimat..jimat..)

MASUKKAN ...

1. 3 sudu besar gula
2. 4 sudu besar tepung gandum
3. 1/2 sudu teh baking powder
4. 3 sudu besar serbuk koko

Dan gaulkan sehingga sebati..

Masukkan adunan ke dalam bekas yang dah disapu mentega dan dilapisi dengan sedikit tepung. 

Bekas itu pula direndam dalam bekas berisi air dan bake 15-20 min pada suhu 180C



Semasa dalam oven..jangan cucuk macam biasa sebab cake ni memang akan lembik di tengah..

HASILNYA...ini lah yang lepas potong dan dihias sikit dgn gula icing dan strawberry white choc (hias ikut suka la)..maka dah namanya pun molten lava, maka bila dipotong dia mmg akan mengeluarkan 'lava' coklat..
yummmy...


hehe sama je dengan gmbar di atas. cuma angle lain jer..terlupa nak shoot gambar masa freshly keluar dari oven..

ini cara yang mudah..nak cara susah di mana coklat ganache di dalam disediakan secara berasingan.....begini..(copy paste dari foodwishes .com)


Choc lava cake 1.o (separate ganache)


chocolate lava centers:
2 oz dark chocolate, chopped
1 tsp butter
1 1/2 oz heavy cream
Put chocolate and butter in a small bowl. Heat cream and pour over. Stir until mixed. Cool, then chill. Form into round balls and put into freezer until ready to use.

Chocolate cake batter:
Place 7 oz of dark chocolate and 8 oz butter in a metal bowl and melt over hot water bath.
Remove from heat and add 1 tsp vanilla and 3 egg yolks, mixing until smooth.
Sift 1/3 cup flour into chocolate mixture and mix until smooth.
Beat 3 egg whites, 1/8 tsp cream of tartar and 1/8 tsp salt in a clean metal bowl until soft peaks form. Slowly add 1/4 cup sugar while continuing to beat.
Fold whites into chocolate mixture 1/3 at a time.
Pour into well buttered ramekins to about 3/4 full.
Push one ball of ganache into each cake.
At this point, you may refrigerate until just before you want to serve them.
Bake at 375 for about 15 minutes (maybe a little longer if chilled)
Let cool for about 5 minutes before unmolding.
And.....enjoy. 

\(^_^)/



Sunday, 12 August 2012

BLACK N WHITE CHOC CHIP COOKIES


Salam Ramadhan..hari ni dah masuk minggu terakhir, minggu depan dah raya..cepatnya masa berlalu..
Disebabkan raya pn dah dekat, maka teringin la nk buat biskut ini..yg dah lama berangan nak buat. tak sabar dan tak sempat nak cuti..berkobar sangat dah nak buat. Bukan la buat jual sakan cam orang lain cukup sekadar testing2 resispi.hehe.

Oleh kerana ada 2 species choc chip itam n putih kat rumah ni, maka terhasil la black n white choc chip cookies (tak da la black bebenor, hehe). Sambil tunggu last batch sdg membakar diri di dalam oven, nk tulis dulu la resepi simple ni. Choc chip cookies ni mmg ramai yg reti buat, tak susah pun tapi resepi nya ada macam2 variasi juga.

APA NK SEDIAKAN DULU...(BAHAN BASAH)

1. Pukul 2 Biji telur + 1/2 cawan gula pasir + 1/2 cawan gula perang. (hari ni saya pakai gula 3/4 cwn perang sahaja sbb nk less sweet).

2. Campurkan 3/4 cawan marjerin/ mentega + 1/2 cawan shortening ke dalam adunan tadi.

3. Gaul dan kacau sebati. (Boleh guna mixer atau kacau dengan tangan pun boleh)
* kalau ada vanilla or toffee flavor boleh add, tapi tak wajib..(my toffee flavor dh habis (._.")-

TEPUNG SUDAH DATANG....(BAHAN KERING)

4. Masukkan 3 cawan tepung gandum + 1 sudu kecil baking soda + 1/2 sudu kecil baking powder + 1 sudu besar serbuk badam. (* mcm biasa, tepung + baking soda + baking powder digabung terlebih dahulu)
* kalau adunan tepung sukar nak 'bind' tambah dalam 1-2 sudu besar susu)

- Bagi adunan yang based nya coklat (hitam), cuma tambah 2 sudu besar serbuk koko.

AKHIR SEKALI

5. Masukkan choc chip ke dalam adunan..


DAH READY NAK BAKOR...

6. Bentuk bulat2..jgn besar sangat sebab dia akan kembang. Susun atas dulang pembakar yang dah sapu mentega. Kalau ada parchment paper, boleh guna juga.


7. Bakor lah selama 15 minit pada suhu 150-170C.

8. DAH SIAP...



Alah lupa nk sebut..satu adunan boleh hasilkan sehingga hampir 90 biji cookies.. lalala