Loading...

Sunday, 1 April 2012

SOS SPAGETTI SYOk SENDIRI...heheh



Sekali sekala  nk makan style omputih pe salah nye? ehhe biasa kalau nak mkn spagetti, order je..tapi kn best kalo try buat sndiri..walopn mungkin rasa tak sama..bg org yg dah biasa buat, mungkin dianggap mudah nk buat. tapi bg org yang jarang atau tak pernah buat, pasti lupa juga.. jadi saya just nk taip apa yg telah cuba..

Resepi sos ni main2 reka sesuka hati berdasarkan resepi yang basic punya..tak susah pun..

1. Potong kecil2 (chopped) bahan2 berikut:-

1 biji bawang merah saiz besar 
2 ulas bawang putih
4 biji tomato
1/2 batang carrot
sedikit halia hiris

2. Masak bahan di atas dengan 1 tin Sos Prego Cendawan + 1 tin Prego bwg putih + selasih + tomato 

3. Masuk ayam yang dipoton kecil2. kalau lebih rajin lagi buat lah meatballs...contoh dlm link nih..http://youtu.be/HN9Q9amWT_0 . Masak sampai isi ayam empuk

4. Masukkan cendawan butang (button mushroom) yang dipotong slice..

5. Tambah 3-4 sudu besar minyak zaitun + Garam + sikit serbuk lada hitam + oregano + italian atau whole herbs
Masak lagi sampai mendidih..

6. Tambah 4 batang celery (daun saderi wonderpet) yang di hiris + sedikit daun pudina.

Masak lagi sikit..dan tutup api..ready to serve....hehe

PRAWN CUTLET..(yang sebnarnya....udang sumbat menyumbat)...




PRAWN CUTLET
Lebih krg 200-300g bread crumb (ikut byk mana udang) atau biskut yg telah dhancurkn jadi serbuk..(sy pakai biskut jari)

Chopped (cincang halus) separuh bawang Holland (alaa bwg besar yg kaler hijau skit tu..), 1-2 cili hidup dan daun saderi atau batang selery wonderpet. (ikut la byk mana nk mkn sayur hehe)

Campur bahan2 d atas brsama + kuning telur (2 bji telur) + serbuk lada hitam + garam + kicap + tomato sos + garam sikit + isi udang yg dh hancur atau udang kecik2 (x pyh letak pn xpa)

Gaul kn semua bahan hingga sebati.






Belah belakang udang biar terbuka luas n lumur garam sikit...udang apa?suka hati lah..the bigger, the longer,  the better..(kalo mmpu lobster pn boleh keh3..mgkin boleh udang kara, udang galah,udang rimau ker..tp sy guna udang yg biassa2 tu jer..udang kertas ke apa ntah nama nya..ok proceed

Kepal2 kn adunan yg caca merba td tu n letak kn belakang udang spy dia transform dr udang jd penyu..seperti pic d bwh..



Pastu..celup dlm telur..kalo nk ala2 rangup lps celup telur celup plak dlm bread crumb
Panaskn minyak dan goreng..hasilnya ginilah lbh krg..

 
udang beratur nk masuk mulut...hehe