Loading...

Sunday, 16 September 2012

MOLTEN CHOCOLATE LAVA..



Hmm..rasa nya dh lama juga tak post resepi sejak asyik buat kek tak jadi jer..hehe..
Tapi kali ni nak try kek yang pelik skit dr yang lain...nama diberi...MOLTEN CHOC LAVA..kenapa lava? sebab bajet meleleh..mcm lava kuar dr gunung berapi gitu..yang dalam gambar di atas..caranya senang sgt dan jumlah bahan yang perlu pun tak banyak..bergantung juga la nak buat banyak mana..saya cuma hasilkan 1 mangkuk kecik saja untuk testing..

APA NAK BUAT DULU....

Cairkan 4 sudu besar mentega dan coklat masakan (lebih kurang 2 - 3 baris daripada 1 bar coklat)

LEPAS ITU...

Pukul 2 biji telur* sehingga kembang dan masukkan campuran coklat + mentega yang dah cair tadi..

* selalunya dalam resepi asal guna 2 biji telur + 2 biji telur kuning sahaja..hishh 4 biji tuu..tapi bila eksperimen guna 2 biji pun jadi juga..jimat..jimat..)

MASUKKAN ...

1. 3 sudu besar gula
2. 4 sudu besar tepung gandum
3. 1/2 sudu teh baking powder
4. 3 sudu besar serbuk koko

Dan gaulkan sehingga sebati..

Masukkan adunan ke dalam bekas yang dah disapu mentega dan dilapisi dengan sedikit tepung. 

Bekas itu pula direndam dalam bekas berisi air dan bake 15-20 min pada suhu 180C



Semasa dalam oven..jangan cucuk macam biasa sebab cake ni memang akan lembik di tengah..

HASILNYA...ini lah yang lepas potong dan dihias sikit dgn gula icing dan strawberry white choc (hias ikut suka la)..maka dah namanya pun molten lava, maka bila dipotong dia mmg akan mengeluarkan 'lava' coklat..
yummmy...


hehe sama je dengan gmbar di atas. cuma angle lain jer..terlupa nak shoot gambar masa freshly keluar dari oven..

ini cara yang mudah..nak cara susah di mana coklat ganache di dalam disediakan secara berasingan.....begini..(copy paste dari foodwishes .com)


Choc lava cake 1.o (separate ganache)


chocolate lava centers:
2 oz dark chocolate, chopped
1 tsp butter
1 1/2 oz heavy cream
Put chocolate and butter in a small bowl. Heat cream and pour over. Stir until mixed. Cool, then chill. Form into round balls and put into freezer until ready to use.

Chocolate cake batter:
Place 7 oz of dark chocolate and 8 oz butter in a metal bowl and melt over hot water bath.
Remove from heat and add 1 tsp vanilla and 3 egg yolks, mixing until smooth.
Sift 1/3 cup flour into chocolate mixture and mix until smooth.
Beat 3 egg whites, 1/8 tsp cream of tartar and 1/8 tsp salt in a clean metal bowl until soft peaks form. Slowly add 1/4 cup sugar while continuing to beat.
Fold whites into chocolate mixture 1/3 at a time.
Pour into well buttered ramekins to about 3/4 full.
Push one ball of ganache into each cake.
At this point, you may refrigerate until just before you want to serve them.
Bake at 375 for about 15 minutes (maybe a little longer if chilled)
Let cool for about 5 minutes before unmolding.
And.....enjoy. 

\(^_^)/