Loading...

Wednesday, 19 December 2012

DATE BARS.. a.k.a DATE CRUMBLE



Sebagai post terakhir untuk tahun ini...(mungkinkah terakhir??..hmmm..) resepi 'Date Bars' menjadi pilihan.
Saya cuba resepi ni pun atas permintaan bonda yang meminta supaya kurma-kurma yang ada di rumah dimanfaatkan. Nak buat senang..dan boleh dikatakan ada khasiatnya juga..cewah pasti ker??Nak tau kenapa ia a bit healthy adalah kerana antara bahan-bahan yang digunakan boleh dikatakan agak healthy.. Apakah bahan-bahan tersebut?Check it out...

A. DATE FILLING

1. 3 cawan kurma dibuang biji dan dilenyek
2. 2 sudu besar madu dan 2 sudu besar gula (gula pasir atau gula perang)
3. Sedikit parutan lemon dan orange


Masak dengan 1/2 cawan air sehingga kurma menjadi pekat seperti 'paste'. Biarkan ia sejuk sendiri.

B. BAHAN ADUNAN 'CRUMBLE'

1. 1/4 cawan shortening
2. 1/2 - 3/4 cawan marjerin / mentega yang telah dilembutkan
3. 1/2 cawan gula perang
---> Dicampurkan dan dipukul atau kacau dengan kuat supaya ia bertukar menjadi seperti krim

4. Masukkan 1 1/2 cawan tepung dan 1 cawan 'quick cooking oats' dan gaul secara 'crumble' (ramas dengan jari jeari sehingga ia bersatu dan padat)

C. LAPISAN DAT FILLING DAN CRUMBLE

1. Tekapkan adunan 'crumble' sehingga padat, mampat dan memenuhi bekas yang digunakan


2. Letakkan inti kurma (date filling/paste) sebagai lapisan kedua dan lebihan adunan 'crumble'


3. Tuang selebihnya dan tekap lagi.
4. Akhir sekali hiaskan dengan kepingan badam (kalau suka)
5. Bakar selama 25-30 min pada suh 150C


                  
* Resepi ini adalah untuk satu lapis sahaja date filling..tapi memandangkan saya buat 2 lapis maka adunan crumble perlu lebih lagi dan hampir 2 kali ganda sukatannya. Semuanya perlu try an error.

Tuesday, 18 December 2012

GULAI NENAS UDANG GALAH



Buat julung-julung kali teringin nak post resepi lauk. Maklumlah biasa masak lauk tiada sukatan yang tetap, tapi disebabkan saya sangat suka lauk ini, maka nak coret sikit bahan-bahan yang perlu.

BAHAN DAN CARA

1. Kisar 1 biji besar bawang merah dan 3-4 ulas bawang putih
2. Hiris halia (sebesar 1 ibu jari) dan belah 1 cili hidup
3. 1 sudu besar jintan manis

--> Tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau

4. Masukkan 1 paket serbuk kari ikan/udang/ketam (saya guna adabi)
5. Masukkan 6 keping nenas yang telah dipotong separuh

--> Masak sehingga air nenas keluar dan sedikit lembut

6. Masukkan udang galah (saya masak lebih kurang 10 ekor)
7. Masukkan santan sedikit demi sedikit sehingga pekat. (lebih kurang 1 cawan)
8. Masukkan garam secukup rasa
9. Masak sehingga mendidih sambil kacau supaya tak pecah minyak dan pastikan nenas dah lembut dan  
    udang pun dah masak.
10. Ok siap untuk dihidang.

(^_^ )v

Sunday, 9 December 2012

DURIAN CREPE 'TRAFFIC LIGHT'...


Entah kenapa sejak akhir-akhir ni..sejenis kuih yang diberi nama Durian Crepe (DC) menjadi kegilaan dan virus-virus di kalangan kawan-kawan..hmm..nak cuba lah rasa kan..apakah enak bagai dikata..

Jadi bila dah beli..hmm..first impression bila buka je bekas..bau durian pun mula menusuk kalbu..bila rasa plak..ia agak creamy sehingga mengusik jiwa..(over pulak)..

Yang sebenarnya..crepe telah lama wujud di muka bumi ini..resepi dulu kala adalah crepe suzzette..di mana..crepe iaitu adunan tepung yang semacam kuih ketayap itu..di makan dengan sos oren..

Namun terdapar R&D yang tak tah dari mana..dengan secara tiba-tiba muncul lah...fenomena durian crepe sempena musim durian ini..hehe..

Ok. berbalik kepada cerita asal...bila dah rasa syoknya DC ini..mula lah google resepi..search punya search....laa...pasaipa macam-macam pulak resepi crepe ni..ada pakai tepung ros la..tepung kastard la..tepung jagung..tepung gandum..tepung ubi kayu..haishh macam-macam jenis tepung..tak boleh jadi ni..akhrnya jumpa juga resepi mudah..yang guna prinsip kuih ketayap..

Jadi ini adalah resepinya.

BAHAN ASAS CREPE
3/4 cawan tepung
3/4 cawan santan
2 biji telur
Sedikit garam dan gula untuk rasa. (anggaran 1/2 sudu teh setiap satu)
*pewarna adalah

1. .Campurkan bahan-bahan di atas dan blend supaya adunan betul-betul halus dan cair*. Kemudian tapis..

*Sedikit air juga boleh ditambah jika campuran kurang cair. Campuran perlu sedikit cair supaya mudah membentuk crepe yang bulat..

2. Panaskan 'frying pan' pada api kecil..tuangkan sehingga bentuk bulat, nipis dan sekata..Bila adunan macam dah terangkat dari dari dasar 'pan', cepat angkat dari api..



3. Sediakan inti iaitu Non dairy Whipping cream* (whipped la dulu) dan isi durian yang telah di lenyek dan dilanyak kn..dan ia disusun di atas crepe tadi..
*Tiada salah kalau nak guna cream jenis lain, hasilnya tetap sedap. 


4. Kemudian lipat jadi bentuk 4 segi dan sedia untuk simpan dalam 'freezer' selama beberapa jam. Kalau buat malam, simpan semalaman adalah baik.


5. Bila dah sejuk beku..boleh lah makan..mmm..dapnye.. ^_^