Loading...

Monday, 27 January 2014

STRAWBERRY , WALNUT SCONES



Rasanya dah cuba beberapa species 'baked goods'..kek, muffin, tart/pie, roti, biskut, cobbler, brownies..apa lagi nak eksperimen ni...hmmm..nak try scone la pulak...rasa macam antara roti ke biskut gitu...ia bukan jenis yang 'turn out' nice n comel...ia agak merekah di sana sini..

Cara nak buat tak ambil masa yang lama pun, tak sampai 1 jam dah boleh siap masak..ideal untuk sarapan atau minum petang..sekali sekala tukar menu..bahan yang diperlukan pun tak berapa banyak..cuma strawberry dan walnut tu saje tambah memandangkn ia perlu digunakan sebab simpan tak tahan lama...

Maka di bawah ini step by step recipe yang saya follow dr you-tube...(setelah melayan beberapa video, baru pilih dan buat conclusion)

BAHAN-BAHAN KERING

Campur dan gaul rata bahan-bahan di bawah..

2 cawan tepung gandum (all purpose flour)
2 sudu kecil baking powder
1/4 cawan gula (saya campur dengan borwn sugar sikit)
1 sudu besar isolated soy protien (tak perlu pun takpa)

Gunakan pengisar atau ramaskan dengan tangan sehingga adunan menjadi sedikit 'crumble'



BAHAN-BAHAN BASAH

1 biji telur dan 1/2 cawan susu --> dipukul

Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul..

Masukkan strawberry dan kacang walnut (dikisar)

Tambah tepung sikit demi sikit dan gaul supaya membentuk 'dough'.







Tekap guma 'ccokie cutter' untuk membentuk..

Gunakan tapung sehingga habis. 

 Letakkan di atas dulang pembakar yang telah di sapu minyak/mentega/guna parchment paper




Bakar pada suhu 150- 170C selama 20-25min sehingga kelihatan kekuningan dan kembang naik....




hmmm..panas-panas best kalau sapu mentega atau jam dan peanut butter ^_^


feeling hias ala 5 star kononnye..berangan je ni ehhe circled by melted choc n rosselle sauce...lalalla...

Wednesday, 15 January 2014

HONEY CINNAMON WHOLEMEAL BREAD



Dah lamaaaa sangat teringin nak buat roti wholemeal ..kegemaran bonda. Cari punya cari jumpa juga tepung wholemeal...tak sabar nak cuba..nak buatnya hujung munggu tapi setiap hari dok berangan menghitung hari tunggu weekend. Ok hasil mengorek resepi dalam buku dan u-tube..saya gabungkan dan cuba resepi di bawah.

Saya buat roti kaedah kuno..tak pakai mixer bagai..maka cara saya beginilah..

Mula-mula...

BAHAN BASAH

1 sudu teh yeast segera dilarutkan bersama sedikit tepung dan gula dengan air suam.
Tutup dan biarkan sampai ia berbuih (yeast dah hidup)

Pukul bahan-bahan di bawah sehingga kembang

1 biji telur
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu (buttermilk kalau ada)
4 sudu besar madu dilarutkan dengan 1/2 air suam (tapi ambil 1/4 cawan sahaja, simpan lagi 1/4 cawan air madu untuk sapu pada roti sebelum bake)

BAHAN KERING

Ayak  dan gaul bahan-bahan di bawah..

1 1/2 cawan tepung gandum putih (all purpose flour)
1 cawan tepung wholewheat/wholemeal
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (cinnamon powder) --> kalau tak suka tak perlu letak. saya suka supaya bagi aroma yang wangi
3 sudu besar Isolated soy protein (optional)
1 sudu teh baking powder (optional)

MULA BUAT DOUGH

Gaulkan bahan kering ke dalam bahan basah sehingga sebati
Tambah 2 cawan lagi tepung wholemeal dan gaul sampai terbentuk 'dough'
Uli tepung dengan menolak dan melipat dough (haha taktau camna nak explain menguli tu camna)
Tutup dan biarkan selama lebih dari sejam sehingga dough naik 2 kali ganda.


sebelum (separuh bekas)


selepas (dah penuh bekas)

Mula membuat bentuk selepas uli sedikit lagi.

Susun atas dulang pembakar dan sapukan lebihan air madu atas permukaan roti..

Bakar lah 160 - 180C selama 15 -20 minit. 






 Koyak sikit..Makan panas-panas dengan mentega..memang syok.. ^_^

Tuesday, 14 January 2014

STIR FRIED VEGERONI PEPPERONATA



First time ayahanda beli vegeroni spirals..tak tau nak buat apa. tengok belakang packet ada resepi Vegeroni Pepperonata..maka kita modify lah sikit apa bahan yang ada di rumah. Tapi apa yang saya taip di bawah akan termasuk bahan-bahan asal yang patut ada, juga ditambah sikit bahan-bahan lain yang saya tambah..hehe


BAHAN UNTUK SAUTE' (TUMIS SIKIT)

1) Rebus 1 paket (375g) vegeroni spiral  kejap (jangan sampai hilang warna)


(gambar di atas sumber internet, saya lupa amik gambar sendiri)

* saya telah rebus agak lama sehingga warna pudar..sebab lalai..huhu.


2) Cincang bahan-bahan di bawah

1 biji bawang holland
4 ulas bawang putih
1 lada benggala (campsicum) tak kisah la warna apa.
1 biji cili merah (cili hidup)

Tumis kejap guna 2 sudu besar minyak zaitun.

3) Masukkan 2 sudu besar tomato puree + 4 sudu besar pasta sauce (saya guna sos prego perisa original) + 1/2 bijit tomato dipotong dadu + garam secukup rasa

4) Tambahkan ayam yang dipotong kecil, masak sehinga daging menjadi sedikit putih. Ini diikuti oleh udang (ikut suka banyak mana) dan kepingan potongan 2 sosej ayam
*sebenarnya pepperonata tiada daging atau protein..ini cuma tambahan untuk rasa lauk di dalamnya.

5) Bila ayam dan udang telah masak, tambahkan parutan carrot (1/3 bahagian) dan hirisan batang celery (1 batang)

6)   Masukkan Vegeroni yang telah direbus dan ditapis. Gaul rata bersama sedikit serbuk lada hitam, oregano dan thyme. Tambah garam jika rasa agak tawar.

7) Tak perlu masak lama-lama. Bila selesai digaul rata bersama sauce dan bahan-bahan lain, boleh tutup api dan hidangkan. (hasilnya adalah seperti gambar di atas, tapi warna asal dengan warna dalam gambar mungkin sedikit berbeza).







OREO, KITKAT AND M&M'S MUFFINS...



Sempena tahun 1 Jan 2014 yang lalu..teringin gak nak buat 1 idea yang gila2..hasil inspirasi melayang gambar2 'baked goods' di Instagram..ehehe. hanya guna adunan muffin yang basic tetapi menambah sedikit kelainan..

ADUNAN MUFFIN

1/3 cawan mentega + ¾ cawan gula --> dipukul sehingga menjadi krim

Masukkan..bahan-bahan di bawah dan pukul lagi.
1 biji telur
½ cawan telur

Masukkan dan gaul sehingga sebati bahan-bahan kering di bawah. 

 1 ½ cawan tepung gandum (All purpose flour)
1sudu teh baking powder
1sudu teh baking soda

Tambahkan bahan-bahan seperti di bawah...


Biskut Oreo, kit kat, M&M yang telah dihancurkan..








Masukkan ke dalam bekas muffin dan sedia untuk dibakar..




 


Bakar pada suhu 160C-180C selama 15-20 minit. (periksa dari masa ke semasa)



Monday, 13 January 2014

STICKY DATE AND PRUNE CAKE


Banyak nye lah kurma kat rumah ni, apa nak buat? sebelum ni dah pernah buat date bars..search2 dalam u-tube. owh ada resepi sticky date n prune puding. So nak try lah..tapi nak modify sikit ikut bahan yang ada kt rumah. hehe

APA NAK BUAT DULU...

Masak sehingga mendidih dan menjadi sos untuk  bahan-bahan di bawah

1 cawan kurma dan prune yang dihancurkan. (nisbah ikut suka hati..saya lebihkan kurma)
perahan jus oren 1/2 bahagian
parutan kulit oren 1/2 bahagian
1/2 cawan air

ADUNAN CAKE

Pukul 3/4 mentega + 2/3 gula sehingga menjadi krim

Masukkan 3 biji telur satu per satu n pukul lagi.

Masukkan 1 1/4 cawan tepung gandum + 1 sudu teh baking soda (telah diayak bersama) dan gaul sebati.

Masukkan 'chopped' walnut dan gaul.

Masukkan sos kurma dan prune tadi.




Masukkan ke dalam bekas yang dah di 'gris' dengan mentega. 

Hias dengan prune hehe

Bakar pada suhu 180C selama 30 minit. 




Makan dengan ais krim pun best..(hehe terletak plak ais krim masa kek tengah panaszzz..cair cepat lah jwbnye heh)