asik buat roti putih je kn..nk try la juga buat roti coklat..idak tau ler..menjadi ke tidak..maka kita pn buka la buku resepi n cuba-cuba sehingga menjadi cobaan...hehe
Ada 6 step utama di situ..
1) HIDUPKAN YEAST....(A)
3 sudu teh yeast + 1 sudu besau tepung gandum + 1 sudu teh gula + sikit air suam --> tutup n biarkan ia berbuih..
2) WET MIXTURE...(B)
2 biji telur + 1/2 cup gula + 1/2 cup susu suam + 1/2 cup melted mentega --> pukul sampai sebati
3) DRY MIXTURE... (C)
4 cup tepung + 1 sudu teh cinnamon +1/2 serbuk koko (kurang lagi pn xpa, idak la dia hitam gini, resepi asal lg byk 2/3 cup cocoa). --> ayak bersama dan gaul
4) A + B ---> C
Maksudnya d citu..buat lobang tgh2 C dan masukkan A+B ---> gaul dan uli..biarkan 1-2-3 jam (naik 2 kali ganda)..
5) FILLING (kalau nak la...)
Chopped apricot + walnut..(ikut la agak2 nk banyak mana)..
Lepas dough dah naik 2 kali ganda..canai dan letak inti...
Gulung-gulung dan potong..Susun dalam bekas yang dah grease dgn marjerin..
TUNGGUUUU....
Tunggu dan bersabar lagi sampai dia naik 2 kali ganda..Kalo nak cepat preheat 150C, 10 min..dan tunggu kejap..(org malas nk tunggu mcm ni la..heheh).
BAKKORR...
bakor aje lah...170C selama 25-30 min..
6) BUTTERSCOTCH TOPPING
Sambil2 tunggu oven tu..step terakhir adalah topping atau glaze..
Cairkan 1/4 cwn mentega + 1/2 cawan gula perang + 1 sudu besar gula icing (kalo nk diabetes tambah lg pn takpa) + 1/4 cup susu + 1 sudu teh serbuk cinnamon (kulit kayu manis) + 1/2 sudu toffee flavor--> kacau sampai pekat..(kalau tak pekat mungkin ada bahan yang kene adjust)..saya buat x brapa pekat..boleh sejukkan sikit dlm peti ais..
Tuang laa atas roti yg panas2 tu..(tujuannya nk gb sedikit kilat + flavour) tu aje..
(lencun pulak jadi nya..bila tuang terlebih)
SEKIAN.....WASSALAM...
No comments:
Post a Comment