Sempena Hari Ibu yang lalu,,macam teringin sangat nak buat something different..kek yang not available in market..menggunakan buah kegemaran bonda..Risau benar kalau eksperimen ini tak menjadi.
Buah Naga (dragon fruit)..Pitaya..atau nama saitifiknya Hylocereus polyrhizus (bagi species yang kulit merah dan isi merah). Manakala Hylocereus undatus adalah bagi yang kult merah isi putih. Isi merah keungguan itu berpunca daripada pigmen Betacyanin yang tinggi dengan kandungan antioksidan (Cai et al. 2005).
Warna pitaya yang menarik ini serta kandungan antioksida yang tinggi telah menarik pelbagai penyelidik untuk menjalankan kajian. Contohnya Chemah et al 2011 telah memanfaatkan kelebihan ini untuk menghasilkan muffin pitaya.
Nak cerita betapa banyaknya kajian memang tak sudah...berbalik kepada eksperimen hari ibu..
Lets just proceed to the recipe ..
2 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder (bahan
kering)
½ cawan mentega dan ½ cawan gula dipukul sehingga jadi krim
Masukkan 2 biji telur dan ½ cawan cucu pukul sampai sebati
Masukkan bahan kering atau tepung yang diayak tadi dan pukul
lagi sampai membentuk adunan sebati.
THE DRAGON FILLING..
Masukkan ke dalam acuan yang telah dilapisi dengan mentega
(di gris) dan rata kan..
Susun cebisan buah naga dan buah lain juga kalau suka (saya
letak buah pic)
Taburkan chocolate crumble di atas..
CHOCOLATE CRUMBLE
1 cawan tepung gandum + ½ cawan gula perang + ½ cawan
mentega + ¼ cawan serbuk koko
Digaul bersama dan ‘crumble’ supaya membentuk bintil2
Bakar dengan haba bawah selama 20 minit dan atas bawah selama
20 minit lagi..
Tekstur yang terhasil adalah lembut cake di bawah dan buah pitaya serta sedikit rasa seperti biskut dibahagian atas..
Juga enak dimakan dengan ais krim...lalala
Note : kek hanya bertahan dalam 2-3 hari kerana buah naga mempunyai kandunagn lembapan (moisture content) yang tinggi jadi ia cepat dan mudah rosak..
Boleh juga ganti dengan buah lain..recommended is apple.
No comments:
Post a Comment