Tuesday, 2 August 2011

Volcano muffin

resepi muffin yg sy try mgkin xsama cm yg ada kt kedai sbb yg adalah ikut american muffin..inspired by chef omputih dolu2 yg namanya betty crocker..


Volcano muffin (sbb ada crack kt atas) atau nama sebenar dlm buku resepi..FRENCH BREAKFAST MUFFIN..

Adunan A= campur 1/3 shortening atau merjerin + ½ cawan gula + sebiji telur dan gaul hingga sebati (perlukn kesabaran d ctu)

Adunan B = campur 1 ½ tepung gandum+ 1 sudu teh baking powder (serbuk penaik)+1 sudu teh serbuk buah pala atau buah pala yg dikisar+ ½ cawan susu

Campurkn adunan A ke dalam B..n gaul sampai sebati..

Bile dh siap..boleh panaskn oven 180C. pastu letak pada paras 2/3 dlm muffin pan atau muffin cup yg telah d lapisi oleh marjerin..kalo nk letak jam/ filling ke hape..letak 1/3 dulu, isi inti, then letak skit lg adunan kt atas tu..(*jgn penuhkn cup nnti melimpah!)

Masukkn dlm oven n bakor la dia selama 20-25 min..rajin2 lah usha tgk kt tingkap oven tuh, dh naik, tukar warna n merekah ke belum..cucuk dgn garpu ke..

Untuk topping spt yg dicilok dlm buku resepi..

Panaskan suku cwn marjerin..lepas dh cair campurkn dgn gula ( yg halus lg ok kot) dan serbuk kulit kayu manis..campur sampai sebati n tuang atas muffin tu..jadi lah cm gmbar d bawah..


koyak sikit..

No comments:

Post a Comment