Thursday, 17 October 2013

'DAGING KORBAN' GRILL WITH SWEET PEPPER SAUCE



Sempena Hari Raya Aidiladha baru-baru ni..Alhamdulillah dapat rezeki daging korban..Tapi nak masak apa?Sup?Kurma? jom la cuba masak ala western pula..hehe. Bonda ada cadang untuk grill atau roast daging tu dengan Texas Barbeque Sauce (salin resepi dar TV), tapi disebabkan tak cukup bahan, maka saya ubah sikit resepi tu.

Mula sekali saya kongsi dulu resepi Texas Barbeque Sauce

TEXAS BARBEQUE SAUCE...

1. Tumis : 3 bawang putih + 1 labu bawang besar (yang dikisar bersama) dengan mentega sehingga kuning.

2. Masukkan sedikit air dan bahan-bahan berikut:-

- 1/2 cawan tomato sauce
- 1/2 sudu besar apple vinegar
- 1 sudu besar gula perang dan 1 sudu besar madu
- 1/4 cawan stock daging
- 1 sudu besar serbuk paprika dan 1 sudu besar serbuk cili
- 3 sudu besar worcestershire sauce (Lea & Perins)
- 1 sudu besar kicap (soy sauce)

3. Masak sehingga kuah menjadi pekat.

SWEET PEPPER SAUCE (resepi syok sendiri ni hehe)

1. Tumis : 3 bawang putih + 1 labu bawang besar (yang dikisar bersama) dengan mentega sehingga kuning.

2. Masukkan sedikit air dan bahan-bahan berikut:-

- 1/2 cawan tomato sauce dan tomato hancur (dikisar)
- 1/2 sudu lada hitam yang dikisar
- sedikit hirisan lada capsicum ( saya pilih 3 warna capsicum- untuk nampak warna warni )
- 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1 sudu besar gula perang dan 1 sudu besar madu
- 1/4 cawan stock daging
- 1 sudu besar serbuk oregano dan herba thyme
- 1 sudu besar kicap (soy sauce)





3. Masak sehingga kuah menjadi pekat. 



4.Guna kan mana-mana jenis sauce dan perap dengan daging (dipotong nipis- sliced) yang telah dilumur dengan garam. 


5. Perap daging selama 30 minit dan bakar pada suhu 150C selama 30 minit.

Hiaslah sedikit, saya tak reti bab nak hias ni, ala kadar syok sendiri jer..hehe ^_^



No comments:

Post a Comment