Dah lamaaaa sangat teringin nak buat roti wholemeal ..kegemaran bonda. Cari punya cari jumpa juga tepung wholemeal...tak sabar nak cuba..nak buatnya hujung munggu tapi setiap hari dok berangan menghitung hari tunggu weekend. Ok hasil mengorek resepi dalam buku dan u-tube..saya gabungkan dan cuba resepi di bawah.
Saya buat roti kaedah kuno..tak pakai mixer bagai..maka cara saya beginilah..
Mula-mula...
BAHAN BASAH
1 sudu teh yeast segera dilarutkan bersama sedikit tepung dan gula dengan air suam.
Tutup dan biarkan sampai ia berbuih (yeast dah hidup)
Pukul bahan-bahan di bawah sehingga kembang
1 biji telur
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan susu (buttermilk kalau ada)
4 sudu besar madu dilarutkan dengan 1/2 air suam (tapi ambil 1/4 cawan sahaja, simpan lagi 1/4 cawan air madu untuk sapu pada roti sebelum bake)
BAHAN KERING
Ayak dan gaul bahan-bahan di bawah..
1 1/2 cawan tepung gandum putih (all purpose flour)
1 cawan tepung wholewheat/wholemeal
1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (cinnamon powder) --> kalau tak suka tak perlu letak. saya suka supaya bagi aroma yang wangi
3 sudu besar Isolated soy protein (optional)
1 sudu teh baking powder (optional)
MULA BUAT DOUGH
Gaulkan bahan kering ke dalam bahan basah sehingga sebati
Tambah 2 cawan lagi tepung wholemeal dan gaul sampai terbentuk 'dough'
Uli tepung dengan menolak dan melipat dough (haha taktau camna nak explain menguli tu camna)
Tutup dan biarkan selama lebih dari sejam sehingga dough naik 2 kali ganda.
sebelum (separuh bekas)
selepas (dah penuh bekas)
Mula membuat bentuk selepas uli sedikit lagi.
Susun atas dulang pembakar dan sapukan lebihan air madu atas permukaan roti..
Bakar lah 160 - 180C selama 15 -20 minit.
Koyak sikit..Makan panas-panas dengan mentega..memang syok.. ^_^
No comments:
Post a Comment