Tuesday, 14 January 2014

STIR FRIED VEGERONI PEPPERONATA



First time ayahanda beli vegeroni spirals..tak tau nak buat apa. tengok belakang packet ada resepi Vegeroni Pepperonata..maka kita modify lah sikit apa bahan yang ada di rumah. Tapi apa yang saya taip di bawah akan termasuk bahan-bahan asal yang patut ada, juga ditambah sikit bahan-bahan lain yang saya tambah..hehe


BAHAN UNTUK SAUTE' (TUMIS SIKIT)

1) Rebus 1 paket (375g) vegeroni spiral  kejap (jangan sampai hilang warna)


(gambar di atas sumber internet, saya lupa amik gambar sendiri)

* saya telah rebus agak lama sehingga warna pudar..sebab lalai..huhu.


2) Cincang bahan-bahan di bawah

1 biji bawang holland
4 ulas bawang putih
1 lada benggala (campsicum) tak kisah la warna apa.
1 biji cili merah (cili hidup)

Tumis kejap guna 2 sudu besar minyak zaitun.

3) Masukkan 2 sudu besar tomato puree + 4 sudu besar pasta sauce (saya guna sos prego perisa original) + 1/2 bijit tomato dipotong dadu + garam secukup rasa

4) Tambahkan ayam yang dipotong kecil, masak sehinga daging menjadi sedikit putih. Ini diikuti oleh udang (ikut suka banyak mana) dan kepingan potongan 2 sosej ayam
*sebenarnya pepperonata tiada daging atau protein..ini cuma tambahan untuk rasa lauk di dalamnya.

5) Bila ayam dan udang telah masak, tambahkan parutan carrot (1/3 bahagian) dan hirisan batang celery (1 batang)

6)   Masukkan Vegeroni yang telah direbus dan ditapis. Gaul rata bersama sedikit serbuk lada hitam, oregano dan thyme. Tambah garam jika rasa agak tawar.

7) Tak perlu masak lama-lama. Bila selesai digaul rata bersama sauce dan bahan-bahan lain, boleh tutup api dan hidangkan. (hasilnya adalah seperti gambar di atas, tapi warna asal dengan warna dalam gambar mungkin sedikit berbeza).







No comments:

Post a Comment