Loading...

Wednesday, 20 June 2012

MY FAV ORANGE CAKE... ^_^

(alahai..comot lak topping, x kemas mmbuat corak marble lg huhu)

"Eh banyak pula oren kt rumah ni..jom buat kek oren"..kata ibu ku secara tiba-tiba..hmm.. apa lg jom buat..

Resepi kek yg saya cuba ni tak sama mcm yang ada kt kedai2 nun..tak pakai coloring, flavoring, essence, paste ataupun emulco orange..nk buat tak susah..

BAHAN-BAHAN

2 3/4 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil baking soda (bukan baking powder)
1/2- 1 cawan gula (kurang lebih baik)
1 cawan buttermilk (saya guna susu kotak jer)
3/4 marjerin / mentega
3 biji telur
1/2 cup golden raisin
1/2 cup chopped nuts (saya guna chopped walnut n serbuk badam)
parutan kulit oren (2 biji)
1 sudu besar jus oren (option)


Cara2 nya

1. Campur semua sekali dalam cake mixer dan..blend low speed 1/2 min dan high speed lebih kurang 3 minit..

2. Masukkan ke dalam bekas kek yang dh grease dgn mentega



3. Bakor selama 40 minit pada suhu 180C


4. Ok dah siap...



5. Jom letak topping..saya cuma cairkan coklat perisa oren dan buat corak dgn melted chocolate biasa (yang ini je main perisa2..tak payah topping pn dah kira sedap InsyaAllah..hehe). Tapi mungkin lagi sedap n hebat kalau nk buat topping  macam dalam buku resepi asalnya..seperti ini.......

(haaa...ko mampu??)..

Resepi frostingnya begini

Pukul sampai kembang..

1/2 cup soft margerine
4 1/2 confectioners sugar

tambah...

5 tbsp orang juice
Grated orange

Maka sapu lah dgn comel2 di atas kek..lalalala