Loading...

Sunday, 23 October 2011

Red Velvet Whoopie Doopie Pie


Another Red Velvet again..just to try something small n easy to bite..cara buat x jauh beza bnding sblm ni..yang sebenarnya..whoopie bukan lah mcm pie biasa..tp more to soft cookies..hmm..so just nk write down to keep the recipe..

BAHAN A

Ayak dan gaul bersama..

2 1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda

ok dh letak tepi jap

BAHAN B

Pukul (beat dlm cake mixer)..

1/2 cawan vege shortening
1/2 cawan marjerin/mentega
1 cawan gula pasir yang telah dihaluskn (kisar)
1/2 cawan brown sugar

Pukul pada high speed sampai jd creamy (sudah tentu kene sesekali 'scrap down' bahan yang di tepi2 mixing bowl tu supaya semua bahan dipukul rata)..

Tambah 2 biji telur (masuk 1 demi 1 yer)

BAHAN C

Campur bersama..
1 cawan buttermilk/ full cream milk (bukan semua tempat ada buttermilk)
1 sudu teh perisa vanilla/toffee
1 sudu besar 'bright red' food color

Setelah BAHAN B jadi creamy, masukkan BAHAN C dan A berselang seli sikit demi sikit.Sampai mixture jadi sebati dan likat pekat..

(boleh tmbah choc chip as optional)

Letak bulat2 atas 'baking pan yang dh disapu marjerin atau 'baking sheet'..(alah..mcm nk buat kuih raya tu or choc chip cookies). Tapi.. kalau bimbang bentuk x sekata (seperti saya yg x berjaya jadi bentuk comel2) maka boleh try masuk ke dalam muffin pan yg kecik atau sederhana kecik pada separuh ketinggian acuan dlm tu...(tahap desperate lah ni hehe)

Pastu apa lg..bakor je lah..180C dlm 10 min je..senang n cepat kn..kn..kn..tunggu lah sampai dia naik sikit mmbukit..then check masak ke tak..ok dh setel, boleh bw kuar dr oven..

Yang dinamakan 'Whoopie Pie' adalah apabila 2 adunan yang disiap masak ni..ditelangkup dgn letak inti frosting dgn flavor kesukaan d antara keduanya..(mcm teknik ala2 french macaroon kononnya)..lebih krg mcm ni lah hasil rupa akhirnya..




hmm..dlm pic nmpak x brapa nk red laaahh huhu..


I guess its the end of red velvet..sbb bonda asyik tgk dok buat recipe ni jer berturut2..kih3...

=P

Monday, 17 October 2011

The Story of Little Red Velvet.



Mula dgr kwn dok sebut..xtau apakah itu red velvet..bila search2..o0o0 rupanya salah 1 cabang resepi yg ada coklat..(ayat skema jap)..mula try mmg x jadi..xtau apa bnda yg terhasil..tp setelah godek2 resepi yg diberi oleh mmber..n merayau sana sini utk cari the best ingredient..maka terhasil lah..the red velvet cupcake..

let the story begins..

BAHAN A

4 Sudu besar mentega or marjerin ( anggaran hampir 3/4 cawan)
1 cawan gula (kalo nk kurang dlm 3/4 je)
sebiji telur..

pukul mentega n gula sampai creamy at high speed 
tambah telur dan pukul lag sampai jd lebih krg mcm ni...(gmbar agak blur)


BAHAN B

2 1/2 sudu besau serbuk koko
3 sudu besar 'bright red' food color (ada dlm bntuk gel atau oil based)
1 sudu teh vanilla..(option: ada kedai bakeri yg jual coklat or tofffee flavor)
- gaul sampai jd paste dan masuk bersama dalam BAHAN A td sikit demi sikit sambil pukul (beat lah) at medium speed) sampai warna sekata mcmni..


BAHAN C:

1 cawan + 2 sudu besar tepung diayak n gaul bersama 1/2 sudu teh baking soda
1/2 cawan butter milk atau susu full cream milk..( tp sy pakai low fat milk ahaks :P)

Masukkn separuh susu -> beat
masukkn separuh adunan tepung td..-> beat..
ulangi masuk susu n tepung berselang-seli sampai consistency jd lebih mcm ni...(blur lagi)



Masukkam dalam bekas cupcake..dan apa lg..bakor lah..180C, selama 20 min..
mcm biasa cocok2 nk tgk masak ke tak..





BASIC VANILLA FROSTING

Pukul 1/3 Mentega + 2 1/2 atau 3 cawan gula icing sampai jd lembut n creamy..

Tambah 2 Sudu besar susu + 1 sudu teh vanilla flavor

* kalau suka rasa yang kontra boleh cuba lemon atau mint flavor..ikut suka hang laa..tapi saya pakai toffee flavor.  








hmm..yg sbnarnya..(malu nk  tulis d sini) my frosting x brapa nk menjadi, mungkin sbb pakai marjerin dan pakai granulated sugar yang dikisar..(hehe pakai apa yg available kt rumah je..mls nk invest lebih..inilah jadi nya haha)..

So this is the story of the Little Red Velvet life..hehe (merepek je ni)








THE END...

kihkihkih (^_^)v