Loading...

Sunday, 19 October 2014

BANANA CHOCOLATE THEME... (GELATO AND BUNS)






Untuk post ke-90 ini, saya nak kongsi 2 resepi dalam 1 post..temanya adalah gabungan rasa yang lemak manis dari pisang dan coklat..resepi pertama adalah Chocolate Banana Gelato (% coklat lebih tinggi dari pisang) dan resepi kedua adalah Banana Chocolate Bun (% pisang lebih tinggi daripada coklat)..OAK LAH..JOM MULA...

CHOCOLATE BANANA GELATO (ICE CREAM)

1. Kisar semua bahan dibawah dalam blender..

2 pisang saiz besar..pisang montel pun boleh

1 cawan/cup whole milk

1/2 cawan brown sugar/ gula perang

1 sudu besar Isolated Soy protein (pengganti telur dalam resepi traditional gelato)

1/2 cawan serbuk koko

1 sudu teh agar powder sebagai penstabil

2. Cairkan atas api perlahan 100g cooking chocolate (coklat masakan) dengan 200 whipped cream..

3. Masukkan bahan yang dicarikan ini ke dalam blender..

4. Sejukkan ke dalam ruangan 'refrigerator'..selama sekurang-kurangnya 4 - 6 jam. 

5. Masukkan ke dalam Ice Cream Maker yang 'freeze bowl' nya telah disejukbeku kan sehari sebelumnya. 

6.  Ikut arahan mesin ais krim dan tunggu hasilnya...( mesin saya ambil masa hampir sejam juga)

7. Tuangkan ke dalam bekas dan sejuk bekukan selama semalaman...

8. Hasilnya adalah seperti gambar di atas..kalau suka nk letak topping kekacang atau biskut.ikut suka hati lah..

OK NEXT..

BANANA CHOCOLATE BUN..

1. Larutkan 11g yis dengan sedikit tepung dan tutup. Biarkan selama beberapa minit sampai yis berbuih..

2. Kisar / blend bahan-bahan di bawah :




2 biji pisang montel atau mana-mana pisang bersaiz besar

1/4 cawan gula perang

1/4 cawan susu tepung

1/4 cawan whole milk (saya pakai Marigold HL) 

1 sudu besar serbuk koko

1/4 cawan minyak jagung

3. Campurkan yis dan bahan basah yang dikisar dan diadun..

4. Masukkan ke dalam 3 cawan tepung dan gaulkan.. tambah sedikit tepung ( supaya tak melekit) dan uli sampai jadi doh..salutkan dengan mentega/minyak jagung..


5. Tutup doh dan biarkan lebih dari sejam sampai ia nak 2 kali ganda..




6. Cubit dan uli ikut saiz dan bentuk yang kita mahu..susun dalam bekas.



7. Tutup lagi sampai ia naik lagi..



8. Sapukan sedikit mentega / minyak jagung

9. Panaskan oven dan bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit..

10..Ok dah siap..



Wokeh..testing makan dengan bubuq jagung sat..sedap tau... hehe ^_^








Sunday, 28 September 2014

STRAWBERRY GELATO (no ice cream maker)



Ice cream biasa (hard ice cream dah pernah buat sebelum ni, kali ni nk try buat gelato pulak la..GELATO? apa tu..

Gelato adalah isitlah ice cream dalam bahasi Italy, berasala daripada perkataan "gelātus" iaitu 'frozen'/ beku. berbeza berbanding ice cream biasa (hard ice cream), ia adalah jenis ice cream bertekstur lembut dan sedikit padat kerana kurang udara yang dimasukkan ke dalam adunan ini. Cara pembuatannya juga menggunakan kaedah dan resepi dari Italy. Bahan-bahan utama membuat gelato pula   susu, susu, krim, gula, dan puri buah-buahan dan kekacang. Terdapat juga resepi yang menggunakan kuning telur sebagai 'custard' yang akan membuatkan ice cream yang menjadi lebih berkrim.    Gelato juga dikatakan kurang kalori keran jumlah peratus 'butterfat' yang lebih rendah berbanding ice cream yang berasal daripada America. 

Ok untuk info yng selebihnya bolehla search di internet..  hihi

JOM mula..

1.  2 biji telur kuning dipukul dengan 1 cawan gula icing sampai pekat dan bertukar warna putih kekuningan menjadi kastard.

2. Dalam masa yang sama, campurkan 1 cawan whipped cream bersama dengan 1 1/2 cawan susu (whole milk) dan panaskan sekejap tetapi jangan sampai mendidih.

3. Tuangkan campuran krim dan susu yang sedang panas ke dalam kastard telur tadi sampai pukul sehingga sebati secara perlahan. 

4. Masukkan 1/2 sudu teh ovalette dan pukul perlahan. 

5. Kisar 1 - 2 cawan strawberry ( saya beli fresh dari ladang cameron highland) sehingga jadi puree dan masukkan ke dalam adunan cstard dan susu sedikit demi sedikit. sehingga sebati. 

Memandangkan saya tiada mesin ais krim, maka teknik yang agak leceh terpaksa digunakan. 

Cara-caranya.

  Masukkan adunan ke dalam bekas , gaulkan dengan sedikit sos/ jam strawberry dan simpan ke dalam freezer. Setiap sejam, gaulkan rata supaya dapat mengurangkan ketulan kristal ais Ulang langkah ini dalam 4 jam pertama dan akhirnya biarkan ia membeku semalaman. 

Hasilnya adalah seperti gmbar di atas setelah dihiaskn sedikit..

Mudah? Susah? cuba lah dulu                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Monday, 15 September 2014

STRAWBERRY AND BLUE BERRY OTAMEAL MUFFINS


Dah lama juga tak membuat muffin. Sesuatu yang lembut, sedap dan senang nak buat. Kali ni berangan nak meletakkan berries yang dibeli dengan sedikit oats.. 'Healthy' lah kononnya..first of all jom ambil tahu apa kelebihan blue berry dan strawberry ni. Owh tidak dilupakan kebaikan oats dalam pemakanan. Tak mampu nak menaip semua, maka saya kongsikan berdasarkan 'search and read' yang ringkas. 

Blueberries

The highest antioxidant capacity of all fresh fruit: Blue Berries, being very rich in anti oxidants like Anthocyanin, vitamin C, B complex, vitamin Evitamin Acopper (a very effective immune builder and anti-bacterial), selenium,zinciron (promotes immunity by raising haemoglobin and oxygen concentration in blood) etc. boost up yourimmune system and prevent infections. Once your immunity is strong, you won’t catch colds, fever, pox and all such nasty viral and bacterial communicable diseases.

Neutralizes free radicals which can affect disease and aging in the body: Blue Berries bring you the brightest ray of hope, for they are laden with anti oxidants and rank number 1 in the world of anti oxidants. This is mainly due to presence of Anthocyanin, a pigment responsible for the blue color of the blue berries. The abundance of vitamin-C is also a big factor for this as well.

Strawberry

Berries are extremely rich in antioxidants which help protect the cells in our bodies from damage, and in so doing prevent disease and aging. Blueberries in particular contain more disease-fighting antioxidants than any other fruit or vegetable.
Blueberries, raspberries and especially strawberries are an excellent source of Vitamin C and soluble fiber. They also contain a powerful antioxidant called ellagic acid.
The amounts of flavonols (quercetin, myricetin and kaempferol) and phenolic acids (ellagic, p-coumaric, caffeic and ferulic acids) were analysed in six strawberry cultivars and in the berries of genus Vaccinium(four blueberry cultivars, wild bilberry, wild bog whortleberry)
phenolic, anthocyanin, and ascorbate
The soluble fiber found in the strawberry, raspberry and blueberry help lower cholesterol.
Oats..
10 Reasons Why I Love Oatmeal
1. Low calorie food; stops cravings.
A cup is only 130 calories!  It also stays in your stomach longer, making you feel full longer.  You will have less hunger and cravings.
2. Provides high levels of fiber, low levels of fat, and high levels of protein.
It’s on the short list for the highest protein levels of any grain.
3. Stabilizes blood sugar and reduces risk of diabetes (type 2)
The high fiber and complex carbohydrates slow down the conversion of this whole food to simple sugars. The high levels of magnesium nourish the body’s proper use of glucose and insulin secretion.
4. Removes your bad cholesterol (without affecting your good cholesterol).
Many studies have shown that the unique fiber in oatmeal called beta-glucan, has beneficial effects on cholesterol levels
5. Gluten-free safe.
I am gluten sensitive and have no problem with oatmeal.  If you are gluten intolerant or have celiac disease there is some cause for concern. Oats lack many of the prolamines (proteins) found in wheat (gluten) but oats do contain avenin.  Avenin is a prolamine that is considered toxic to the intestinal mucosa of avenin-sensitive individuals.  Oats can also contain gluten from nearby wheat field contamination and processing facilities.  Many studies have shown that many celiacs can consume wheat free oats with no problems.
6. Contains lignans which protect against heart disease and cancer.
Oatmeal, like many whole grains, contains plant lignans, which are converted by intestinal flora into mammalian lignans.  One lignan, called enterolactone, is thought to protect against breast and other hormone-dependent cancers as well as heart disease.
7. Contains unique antioxidants beneficial for heart disease.
A study at Tufts University shows that the unique antioxidants in oatmeal called called avenanthramides, help prevent free radicals from damaging LDL cholesterol, thus reducing the risk of cardiovascular disease.
8. Protects against heart failure.
A Harvard  study on 21,000 participants over 19 years showed that found that men who enjoyed a daily morning bowl of whole grain (but not refined) cereal had a 29 percent lower risk of heart failure.
Guess what grain is most easily found and prepared unrefined – oats.
9.  Enhances immune response to disease. The unique fiber in oatmeal called beta-gluten also has been shown to helps neutrophils travel to the site of an infection more quickly and  it also enhances their ability to eliminate the bacteria they find there
10. It tastes good!
All oats whether in flakes or groats form have gone through a heat process which gives them their rich nutty flavor.  This keeps them from spoiling. They have also been hulled.  This process does not strip away all the bran and germ allowing them to retain a concentrated source of  fiber and nutrients .
This means however, that oats are not raw and will not sprout.
Baiklah..terus ke resepi yang ringkas:

1. BAHAN BASAH

1 biji telur
1 cawan susu
1/4 cawan minyak jagung
1/4 cawan gula

Pukul sehingga sebati

2. BAHAN KERING

1/2 cawan oatmeal
2 cawan tepung gandum
3 sudu teh baking powder. 

Ayak tepung dan baking powder
Satukan dengan oatmeal 

Campurkan bahan basah ke bahan kering


1 cawan buah strawberry (dipotong kiub) dan blueberry 


Campurkan buah dan adunan muffin 


Masukkan ke dalam muffin cup



Bakar selama 25 minit pada suhu 170C..

Dah siap..best for breakfast and evening tea break.. 


Friday, 25 July 2014

HOME MADE ICE CREAM..

(Ais krim kurma dan aprikot + pistachio dan gajus)

Selalunya kalau tengok you-tube, selalu layan recipe baking aje..tetiba terfikir nak tengok recipe ais krim pulak. Mula dengan cuba recipe yang cuma pakai 2 bahan..kemudian..baiki lagi resipinya..dengan panduan buku 'berusia' ini hhehe




Maka setakat ini, ini adalah resepi yang saya cuba..

2 1/2 cawan Whipped cream
1 cawan condensed milk
1 cawan full cream milk
1/2 sudu teh ovalette..

Masukkan cream dan pukul sampai naik kembang..
Kemudian masukkan satu per satu bahan yang lain..
boleh juga ditambah esen vanilla

Ini adalah asas  ice cream..kemudian boleh gaulkan puree buah/paste bahan lain ikut citarasa..

Antara ekperimen saya adalah seperti perasa-perasa di bawah..

Tropical and Exotic Flavors

Malaysian Drink Flavours

Dan masterpiece 'syok sendiri' saya adalah seperti gambar di atas..ice cream kurma dan aprikot kering yang digaul dengan base ice cream..kemudian tabur dan gaul lagi dengan kacang gajus dan pistachio...

Penyediaan paste kurma..

1 cawan kurma yang dibuang biji + 1/4 cawan gula perang -> dimasak perlahan dengan sedikit air untuk kembangkan kurma.

Tambahkan sedikit perahan lemon/limau (sebagai pektin dan rasa 'kick')..

Biarkan paste kurma sejuk dan gaul dengan cream bersama apricot kering yang dipotong kecil, kacang psitachio dan gajus yang dihancurkan. 

Bekukan semula selama sekurang-kurangnya 6 jam. 

untuk hidang boleh taburkan kekacang yang sama (pistachio, gajus, dan badam yang dihancurkan)
* hancurkan kekacang secara masukkan ke dalam plastik dan ketuk-ketuk. Tak perlu hancur sepenuhnya,  supaya rasa kacang kasar masih terasa. 

Lets serve and eat!!




Jneis lain yang saya hasilkan adalah AppleluvCinnamon ice cream seperti gambar di bawah. Apple sauce homemade perlu disediakan terlebih dahulu. 

Apple sauce
4 biji epal dipotong kecil
1 cawan gula perang
1 sudu teh serbuk kayu manis..(cinnamon)

Masak sehingga apple menjadi seperti pes pekat..




Jadi buat apa bazir duit beli ais krim yang mahal diluar. We can make our own authentic taste..gitu...

Di bawah ini adalah beberapa lagi homemade ais krim saya..lalala..









Sunday, 25 May 2014

CHOCOLATE BANANA CAKE


Rasanya dah lama juga tak buat kek..sempena birthday kakak sebenarnya bonda minta buat kek pisang sebab banyak sangat pisang kat rumah..tapi kakak suka kek coklat..maka saya gabungkan..kek coklat pisang..google recipe kt internet pun memang ada..

Bunyi macam 'complicated' tapi tak...maka langkah-langkahnya seperti di bawah...

BAHAN KERING

1 3/4 cawan 'all purpose flour'

1 1/2 sudu teh (tsp) baking powder

1 1/2 sudu teh (tsp) baking soda

3/4 cawan serbuk koko



-> Ayak dan gaulkan sehingga sekata..


BAHAN BASAH

1 cawan gula

2 biji telur

1/2 cawan susu

1/2 cawan minyak jagung/canola (light vege oil)

1 cawan pisang lenyek  (mashed)

1/2 cawan air suam

-->  Pukul dan gaul sehingga sebati

GABUNGKAN..

Masukkan sedikit demi sedikit adunan bahan basah ke dalam bahan kering..gaul sehingga sebati..

Masukkan ke dalam bekas kek yang telah dilapisi dengan mentega dan tepung..

Bakar selama 30 - 40 minit pada suhu 180C. Selepas 25 minit mula periksa samada kek telah masak atau hampir masak..cucuk sedikit dan jika tiada apa yang melekat, bermakna kek telah masak.


CHOCOLATE GLOSS

Sebenarnya ada banyak cara..tapi saya ambil yang paling mudah iaitu

Cairkan 2-3 sudu besar mentega + Separuh Cooking chocolate bar + 1/3 cawan Susu Pekat Manis (Evaporated Milk)

Lagi besar kek lagi banyak kuantiti yang diperlukan.

Tuangkan chocolate gloss or chocolate ganache di atas kek yang telah sejuk sedikit.


Hmm...rasa-rasanya dah siap...



hehe menghias sesuka hati...takda seni langsung..

DRAGON FRUIT CHOCOLATE CRUMBLE CAKE


Sempena Hari Ibu yang lalu,,macam teringin sangat nak buat something different..kek yang not available in market..menggunakan buah kegemaran bonda..Risau benar kalau eksperimen ini tak menjadi. 

Buah Naga (dragon fruit)..Pitaya..atau nama saitifiknya Hylocereus polyrhizus (bagi species yang kulit merah dan isi merah). Manakala Hylocereus undatus adalah bagi yang kult merah isi putih. Isi merah keungguan itu berpunca daripada pigmen Betacyanin yang tinggi dengan kandungan antioksidan (Cai et al. 2005). 

Warna pitaya yang menarik ini serta kandungan antioksida yang tinggi telah menarik pelbagai penyelidik untuk menjalankan kajian. Contohnya Chemah et al 2011 telah memanfaatkan kelebihan ini untuk menghasilkan muffin pitaya. 

Nak cerita betapa banyaknya kajian memang tak sudah...berbalik kepada eksperimen hari ibu..
Lets just proceed to the recipe ..

CAKE BASE

2 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder (bahan kering)
½ cawan mentega dan ½ cawan gula dipukul sehingga jadi krim
Masukkan 2 biji telur dan ½ cawan cucu pukul sampai sebati
Masukkan bahan kering atau tepung yang diayak tadi dan pukul lagi sampai membentuk adunan sebati.



THE DRAGON FILLING..

Masukkan ke dalam acuan yang telah dilapisi dengan mentega (di gris) dan rata kan..
Susun cebisan buah naga dan buah lain juga kalau suka (saya letak buah pic)
Taburkan chocolate crumble di atas..


CHOCOLATE CRUMBLE

1 cawan tepung gandum + ½ cawan gula perang + ½ cawan mentega + ¼ cawan serbuk koko
Digaul bersama dan ‘crumble’ supaya membentuk bintil2



Bakar dengan haba bawah selama 20 minit dan atas bawah selama 20 minit lagi..

Tekstur yang terhasil adalah lembut cake di bawah dan buah pitaya serta sedikit rasa seperti biskut dibahagian atas..




Juga enak dimakan dengan ais krim...lalala

Note : kek hanya bertahan dalam 2-3 hari kerana buah naga mempunyai kandunagn lembapan (moisture content) yang tinggi jadi ia cepat dan mudah rosak..
Boleh juga ganti dengan buah lain..recommended is apple. 

Saturday, 22 March 2014

DATES BUN / ROTI BUN KURMA


Sejak akhir-akhir ini, ayahanda dan bonda memang gemar betul dengan roti kurma yang dijual di kedai arab berhampiran dengan rumah ni. Maka saya pun teringin la juga buat yang lebih kurang sama..roti kurma tu ada bijan..saya pun nak tabur bijan juga hehe..

Sebelum mula membebel dengan resepi, nak coret sikit khasiat kurma yang terlalu banyak..dah tentulah kurma ni banyak kebaikannya, ia makanan sunnah Rasulullah s.a.w.

Antaranya yang disebut dalam Surah Maryam ayat 25: "Dan goncangkan batang kurma itu kepadanya, nanti ia gugurkan kepadamu kurma yang masak". Daripada ayat ini Allah s.w.t memerintahkan Sayydatina  Maryam untuk memakannya sedang beliau dalam keadaan selepas bersalin. khasiat buah kurma yang kaya dengan unsur zat besi dan kalsium juga baik untuk ibu yang sedang menyusu, juga bermanfaat untuk pembentukan darah dan perkembangan kanak-kanak. 

Kurma mengandungi 1.8 - 2.0 % protein, 2.0 - 4.0% serat dan 50-57% glukosa dan pantas diproses untuk membekalkan tenaga. Nak cerita pasal kurma ni memang tak sudah-sudah. Kalau nak tahu lebih banyak khasiat kurma..jangan lupa 'search' ya..hehe..

RESEPI DAN LANGKAH-LANGKAH..

1.  KURMA PASTE

1 cawan kurma yang dibuang biji 
4 sudu besar air.



Masak sehingga kurma jadi hancur dan membentu paste. 


 2.  MEMBUAT DOH (DOUGH) ROTI

BAHAN BASAH

1 sudu teh yeast segera dilarutkan bersama sedikit tepung dan gula dengan air suam.
Tutup dan biarkan sampai ia berbuih (yeast dah hidup)

Pukul bahan-bahan di bawah sehingga kembang

1 biji telur
1/4 cawan gula perang
1/4 cawan minyak canola
1/2 cawan susu (buttermilk kalau ada)

BAHAN KERING

Ayak  dan gaul bahan-bahan di bawah..

3 1/2 cawan tepung gandum putih (all purpose flour)
3 sudu besar Isolated soy protein (optional)

MULA BUAT DOUGH

Gaulkan bahan kering ke dalam bahan basah sehingga sebati
Tambah 2 cawan lagi tepung wholemeal dan gaul sampai terbentuk 'dough'
Uli tepung dengan menolak dan melipat dough (haha taktau camna nak explain menguli tu camna)
Tutup dan biarkan selama lebih dari sejam sehingga dough naik 2 kali ganda.




3. MEMBENTUK BUN 


Ambil sedikit dough, leperkan dan letakkan ini kurma paste di tengah 


Tutup dan uli dough sehingga jadi panjang dan buat bentuk


Untuk buat bentuk seperti di bawah, guntingkan di bahagian hadapan dan taburkan biji bijan ( rupa ini adalah seperti yang terdapat di kedai Arab di rumah..hehe)


Juga boleh buat bentuk sperti di bawah..caranya..
i) Selepas menutup inti...uli supaya bentuk menjadi sedikit panjang..
ii) Turis sedikit dough aras memanjang
iii) Pintalkan dough dan gulungkan ke dalam supaya terbentuk bulat.


Letakkan di atas dulang pembakar yang telah di 'gris' (spray atau disapu dengan sedikit marjerin)

Sapu sedikit dengan mentega pada permukaan roti


4. JOM MEMBAKAR... pada suhu 160C selama 15-20min

Sapukan dengan sedikit mentega ketika panas supaya roti nampak sedikit berkilat