Loading...

Friday, 30 March 2012

OREO WWALNUT BROWNIES...



Kali ni nk buat brownies lah plak..brownies yg mungkin tiada di pasaran..kt secret recipe pn xda meh..which is ada di 'inovasi' kn sikit drp resipe brownies biasa..(eleh mcm la luar biasa sangat)..

Nk buat senang je..tak ambil masa lama pun..

MULA-MULA

1. SEDIAKAN BAHAN KERING DULU....

(1 1/2 - 2 cawan tepng gandum + 2 sudu besar serbuk koko + 1/2 sudu teh baking powder) --> gaul2 dan letak tepi dulu

LEPAS TU.....

2. CAIRKAN (lebih kurang 1/2 cup mentega/ marjerin + 1/2 bar cooking coklat)..lepas dah melt..padam api..

3. MASUKKAN 1/2 cawan gula perang + 2 biji telur yang dah dipukul + bahan2 kering tadi

4. KACAU2...GAUL2.. dan TUANG separuh dulu ke dalam bekas yang dah di sapu marjerin..(dah grease lah omputih kata)

5.  Letak kan lapisan...walnut yang di chopped dan biskut oreo (cream-o pn boleh)..


6. Tuang lagi yang selebihnya dan bakor 160-180C selama lebih krg 15-20 min. cucuk2 lah untuk cek dah masak ke belum..



7. TOPPINGS....

Tuang sedikit topping....samada coklat ganache ( http://youtu.be/cBfkedNDgEc)  atau butterscotch glaze
(mentega + brown sugar + susu pekat manis + toffee flavour)..http://youtu.be/IxOx2AC3Awk

                                                                     ( hias2 sesuka hati..)

Sunday, 18 March 2012

BISKUT OAT...


Hmm..oleh kerana dah selalu sgt beli biskut oat dalam paket2 tu...maka tetiba teringin pula nk try buat sndiri..
mungkin lah tak sesedap OAT KRUNCH mahupun JULIES OAT atau OATMEAL..atau oat-oat yg sespecies dgnnya..tapi..nk cuba je lah..senang dan cepat..

1. BAHAN BASAH

Pukul 1-2biji telur + 1/2 cawan gula perang + 1/2 cawan mentega + 1 sudu besar shortening + 1 sudu teh toffee /vanilla flavor

Gaulkan bersama bahan kering di bawah

2. BAHAN KERING

1 Cawan tepung + 1 cawan oats / museli (oat yg dicampur dgn kacang+buah + bijirin lain-> byk kt supermarket)

2-4 sudu tepung susu

 1 sudu teh baking powder

1 sudu besar serbuk koko/milo (kalau tak nak tak payah)

sedikit choc chips (ni pn kalau nak laa..)

3. GAUL BAHAN KERING + BAHAN BASAH..

4. BENTUK-BENTUKKAN ATAS TRAY





5. BAKAR 150-170C 15-20 min..

6. Dah siap...

Saturday, 10 March 2012

si hitam manis..roti Chocolate Cinnamon-Butterscotch Roll


asik buat roti putih je kn..nk try la juga buat roti coklat..idak tau ler..menjadi ke tidak..maka kita pn buka la buku resepi n cuba-cuba sehingga menjadi cobaan...hehe

Ada 6 step utama di situ..

1)  HIDUPKAN YEAST....(A)

3 sudu teh yeast + 1 sudu besau tepung gandum + 1 sudu teh gula + sikit air suam --> tutup n biarkan ia berbuih..

2) WET MIXTURE...(B)

2 biji telur + 1/2 cup gula + 1/2 cup susu suam + 1/2 cup melted mentega --> pukul sampai sebati

3) DRY MIXTURE... (C)

4 cup tepung + 1 sudu teh cinnamon +1/2 serbuk koko (kurang lagi pn xpa, idak la dia hitam gini, resepi asal lg byk 2/3 cup cocoa). --> ayak bersama dan gaul

4) A + B ---> C

Maksudnya d citu..buat lobang tgh2 C dan masukkan A+B ---> gaul dan uli..biarkan 1-2-3 jam (naik 2 kali ganda)..



5) FILLING (kalau nak la...)

Chopped apricot + walnut..(ikut la agak2 nk banyak mana)..

Lepas dough dah naik 2 kali ganda..canai dan letak inti...



Gulung-gulung dan potong..Susun dalam bekas yang dah grease dgn marjerin..



 TUNGGUUUU....

Tunggu dan bersabar lagi sampai dia naik 2 kali ganda..Kalo nak cepat preheat 150C, 10 min..dan tunggu kejap..(org malas nk tunggu mcm ni la..heheh).



 BAKKORR...

bakor aje lah...170C selama 25-30 min..

6) BUTTERSCOTCH TOPPING

Sambil2 tunggu oven tu..step terakhir adalah topping atau glaze..

Cairkan 1/4 cwn mentega + 1/2 cawan gula perang + 1 sudu besar gula icing (kalo nk diabetes tambah lg pn takpa) + 1/4 cup susu + 1 sudu teh serbuk cinnamon (kulit kayu manis) + 1/2 sudu toffee flavor--> kacau sampai pekat..(kalau tak pekat mungkin ada bahan yang kene adjust)..saya buat x brapa pekat..boleh sejukkan sikit dlm peti ais..

Tuang laa atas roti yg panas2 tu..(tujuannya nk gb sedikit kilat + flavour) tu aje..



                                       
      (lencun pulak jadi nya..bila tuang terlebih)

SEKIAN.....WASSALAM...

APAM GULA PERANG



Asyik buat kuih omputih je kn..meh ler try buat kuih org kite plak kn..hihi

kali ni nk try buat yg boleh dikatakan simple juga..apam...

APA NK BUAT DULU NI...

1. Masak gula melaka/gula perang (yg tradisional punya, brown sugar komersial x naik kot rasa dia..)

2. Prepare yeast..(Bahan A)

1 sudu teh yeast + 2 sudu tepung + 1 sudu besar gula + sikit air suam

3. Masukkn bahan A ke dalam telur yg telah dipukul

4. Masukkan pula ke dalam 2 cawan tepung-> gaul

5. Masukkan 1/2 cawan gula perang yg telah dicairkan tadi.

6. Kacau sampai sebati sehingga kepekatannya mcm di bawah ni..

  (o0o0ps sori gmbar agak blur d situ)

7. Letakkan dalam bekas pengukus dan kukus dgn api sederhana perlahan sampai dia masak..nk cek masak ke tak, cucuk2 lah mcm biasa.




OK DAH SIAP MASAK..

Boleh lah makan bersama kelapa parut ( org utara ckp nyoq) yg dah digaul dgn sedikit garam..Pasti sedap....


Thursday, 8 March 2012

STRAWBERRY TART.....

(haha comot..custard melimpah keluar)

Nak kata baru balik dari Cameron tu tidaklah..tapi tiba2 ada 2 kotak stoberi di rumah..rupanya ayahanda beli stoberi di pasar malam aje..dapat harga murah..

Memandangkan buah ni x tahan lama..maka kepala ni mula berputar2 memikir2 nk buat apa. Resepi yang di angan-angankan sebnarnya adalah stoberi shortcake..tapi bila usha2 resepi, mcm banyak nk kene pakai krim pulak..malas nk buat..last skali nk mudah..teringin pulak nk buat stoberi tart..sebab kononnya nmpak MACAM senang..dan selalu makan yg org buat atau beli jer..

1. Buat Pie Crust Pastry (2 cawan tepung + 3/4 cawan mentega + air sejuk -> adun dan sejukkan->) atau beli je yg dh siap. Letakkan dalam bekas dan blind baking dgn suhu 170C selama 15-20 min. Lepas dah bake..tuangkan selapis coklat yang dicairkan.

2. Prepare Custard :
a) Pukul 2 biji telur dengan 1/2 cawan gula. Masukkan 3-4 cawan tepung custard/ tepung jagung  (ikut nak buat banyak mana). Gaul-gaul dan masukkan toffee flavor (optional) susu suam sikit demi sikit. Kemudian masak atas api perlahan sambil tambah lagi susu (lebih kurang 1 cawan atau lebih).  Kacau dan terus kacau sampai jadi pekat. Buat 1st timer mcm saya mmg trasa agak sukar..nmpak mcm senang tapi kalau leka kejap je, custard jadi ketul2..(T_T)..
b) Bila dah siap, padam api dan biar ia sejuk sikit. Saya tambah sikit orange zest (parutan kulit oren) dan gaul..Tuang atas crust yang dilapisi coklat tadi..tabur sikit serbuk almond

3. Hias lah dengan buah stoberi..kalau rajin glaze dgn jam stoberi dan tabur gula icing..ok dh siap...







Wednesday, 7 March 2012

soft pretzels,,,

 hmm..atas dasar cuba mencuba..saing menyaingi..secara sihat..seorang sahabat telah buat pretzels dan mmberi cadangan spy saya pn try juga..

Cara buat dough sama dengan basic bread..(malas nk taip balik laaa heheh)..tapi bezanya..lepas dh bentuk celup dalam air yang mengandungi baking soda supaya bghian luar sedikit..rangup di luar..tapiiii...dek sebab kesuntukan masa..lepas bentuk terus masuk oven..tak perlu tunggu sampai kembang mcm belon baru nk masuk oven..x jadi lah rupanya....

Maka di bawah ini, ada lah rupa testing2 nk pintal memintal ala2 pretzels..letih juga nk gentel2 dan hayun2 bagi halus panjang sikit..ini aja lah yg termampu..hehehe





topping honey cinnamon

 Topping chocolate almond



Topping sauce caramel