Loading...

Monday, 12 September 2011

P@TAT@ SALAD lalala..



Adakah korang gila kentang? atau byk sgt ubi kentang kt rumah sampai susah nka perabih....

Nk masuk dlm kari ayam..dh selalu sgt..nk masuk dlm kurma pn, br sgt mkn..

Kalo suka ala western..Jom try potato salad..

APA NK BUAT DULU...

Basuh kentang bersih2..
Rebus 3-4 biji kentang sampai empuk..kalo dh nmpak kulit mula terbuka n melecet..InsyaAllah dh nk empuk lah tuh..lgpn nnti senang nk kopek kulit ubi..

AT THE SAME TIME..

Rebus 3-4 biji telur sampai keras...

WHILE WAITING...

Prepare Bahan A:-
Cincang (chopped) bawah merah n tomato
Hiris carrot (kalo suka)
Chopped juga celery (celery yg mcm wonderpet suka tuh)

BILA..

Yang rebus2 td dh siap masak n empuk..
Chopped ubi n telur..
Gaul bersama Bahan A dgn mayones..



Percikkan sikit :-
Serbuk lada hitam
Serbuk oregano n oregano leaves
Thyme leaves
Mix Herbs
(spices omputih di atas mudah didapati di hypermarket)..kalo payah nk p cari, semua2 tuh..lada hitam saja pn ok rasanya)

Gaul rata2 dan hias kt atas dgm serbuk cili atau hirisan cili

AKHIRNYA..

bakor lah dlm 150-180 selama 10- 15 min

Kalau warna kt atas dh brownish..dh siap boleh makan bersama roti or dia sahaja..


sebelum bake..



Dah siap bake n sedia utk d makan..

*gmabr yg di ambil adalah potato salad yg lama..yg baru x sempat take pic angkara bateri abes) 

Sudi2 lah cuba.. 

Sunday, 11 September 2011

PuDDiNG R@Ti TuTTy FRuiTy..

Apakah pemanis mulut yang senang nk buat dan cepat..bagi saya kalo agak2 xda idea..pudding roti lah mudah nk prepare n bahan yg perlu pn x susah nak cari..

Pudding roti ni takda standard resepi yang perlu follow sgt2..kalo tau basic mcm2 boleh modify..

Ini pudding roti cara saya..

MULA2...
Koyak2 kan roti (lebih kurang 1 buku/ sepaket roti saiz standard)..(ketepikan)

1 cawan susu + santan : -
Bancuh sepaket
a) santan tepung atau
b) 1/2 paket santan tepung + 4-5 sudu besar susu tepung atau
c) 1 cawan susu
(salah satu ikut preference)

KEMUDIAN...

Tuang bancuhan ke dalam roti td dan biarkan roti terendam sampai kembang..(abaikan dia kejap)

Pukul sebiji telur + 4 sud besar gula + mango concentrate (pekatan yang perlu dibancuh, atau ikut lah nk letak pekatan buah sesuka suki) dan masukkan ke dalam roti yang terendam td.

Tambah  3/4 cawan mix fruit dan kacau rata..

LEPAS TU?...

lepas tu apa lg...kita bakor je lah...bakor 180C dalam 30 min. jgn lupa bila dh mula nmpak brownish..cucuk2 tgk dh masak ke belum (kalo dah masak, xda apa yg lekat)..kalo belum masak tambah lg 5-10 min.

AKHIRNYA...

Inilah hasilnya...

Saturday, 10 September 2011

Obses K-POP


Sempena nk raya ni, saya ada juga buat few cake pop untuk anak buah dan juga teman yg pulang ke seberang..cik serida nauli telah request kpd saya untuk dia bw pulang ke Padang..so here some of yg telah di'export' ke tanah seberang.. (yg ini adalah bacth orang n mango choc coating.dgn inti raisin n choc chip di dalam.) hehe sekali pndang, nmpak telur dinosor plak..akibat hias yg berlebihan di atas topping nih..hahah :P










Set bermuka2 kt bawah ni pula saya buat khas untuk anak2 buah yang akan dtg beraya n kakak ku yg pulang dr Italy just on time sebelum raya..











kenyit2 mata skit..



angau langau..


nk try buat rupa cm anak burung..hehe lantaklah kalo x jd pn..


Buatan mmg agak kurang kemas..tp boleh cuba lg next time..hehe..

Yg kt bwh ni plak..adalah projek kanak2 sempena dtg raya pada 1 Syawal..gmbar ms diorang dok gentel2..bulat2..x leh nk amik..sbb mksu nye skali tgh gentel..maka xda kamera woman time tuh..tu sempat amik masa diorang dok hias2 n tabur2 jer hehe..








 lebai amirul pn nk tlg juga..


inilah hasilnya..kreativiti kanak2..



dh siap kek pop, roti lak jd mgsa hias2 hehe


last but not least..here is my kek pop yg dpt anak kembar ehhe (2 choc chip melekat)..


Next time, akan sy cuba buat lg kemas..practice makes perfect..

Friday, 9 September 2011

Triffle Apple Cinnamon

Masa bulan puasa hari tu, rasa cm tada idea nk buat something untuk berbuka..tetiba TING!! dapat idea untuk buat triffle of my own version dgn gunakan segala bahan yng ada kt rumah..simple n suka hati lah layer apa nk buat..

PERTAMA..Tuang melted coklat sbg lapisan bawah sekali dan letakkan lapisan butter kek (suka hati, kek coklat ke, kek buah ke, but for me sy letak marble butter cake)..



KEDUA. letakkan selapis apple cinnamon filling mixture..(masak 3-4 biji apple yang di potong kecil atau hiris + 1/2 cwn gula pasir + 1/2 cawan gula perang + 3-4 sudu tepung jagung untuk pekatkn filling + 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis. kacau perlahan continuously sehingga pekat)


KETIGA..masak agar plain n letak jus (saya letak jus yang ala2 ribena) atau boleh guna instant agar2 n tuang atasnya..


Jadi bile di potong keratan rentas..ia akan nampak begini..


Kalo nak nampak jelas layer ni, boleh juga dibuat dalam bekas plastik n makan individually..

Sekian.....