Loading...

Monday, 30 January 2012

HOT RAISIN BUN....



hmm.. dah lama xda plan nk bakor mmbakor ni..tahun ni dpt idea nk bake sesuatu yg dirasakan lebih berbaloi untuk di makan...roti lah jwpannya..sepatutnya cuba yg basic dulu..tapi terus jump nk try this raisin bun..
x susah pun nk buat..here's how..

1) campurkan 2 sudu teh yeast dgn lebih krg 1/3 cup susu suam..warm milk la omputih kata..

2) Biarkan selama beberapa minit utk activate kn dia.

3) Next..just campur2 kn je bahan2 berikut

- 2 cawan tepung
- 1/2 cawan gula
- 1 biji telur
- 2 sudu besar mentega / marjerin (~ 15g butter)
- 1/ 2 sudu teh serbuk kulit kayu manis
- 1/2 cup fruit mix

4) Pukul kuat2..boleh guna tangan kalau xda cake mixer..pukul sampai sebati gni..


5) Uli-uli dgn tepung atas papn canai (chopping board bersih pn kira boleh)-pastikan yg plastik bukan yg kayu yer..Uli sampai jd gini.
 

6) Biarkan selama beberapa jam..sampai dia naik saiz..



7) Lepas dh naik saiz...punch angin kuar..DUSH..DUSH..then uli lagi..bentuk jadi mcm bantal panjang..potong2 dgn saiz yg hampir sama dan bulat2 kan begini..


8) Biarkan dough naik lagi..dan ini hasil lebih krg sejam kemudian...lepas tu..kalo nk bagi berkilat berkilau..sapu sikit dgn telur di atas sblm masuk oven...


9) Bakor lah..170C selama 15-20 min..sebelum tu panaskan oven dulu..Maka ini lah hasilnya..Tadaaa...dia naik dan terus naik..



10) Nk makan gtu je bleh..nk sapu menyapu dgn jem, mentega p leh gak..


* tekstur agak padat..tapi 1st trial..tapi kalo roti gni..kene makan panas2 baru lembut...lemak ehhehe

dah lama sikit mcm bantal jwbnya..

No comments:

Post a Comment