Loading...

Monday, 4 March 2013

SWEET SOUR BAKED SALMON



"Adoi nak masak lauk tambah apa malam ni?"..nak buat yang senang tapi bajet sedap. lepas tu bonda bg idea. "Try buat sweet sour salmon tapi jangan goreng plak ikan tu...baked".

Hmm.. ok gak. cer try..cer try..nak cerita secara spesifik memang tak ingat sukatannya..biasa la masak lauk selalu agak-agak jer..dan secukup rasa..ok lah..hanya tulis sekadar yang mampu.

THE FISH...

a pinch of salt + a pinch of black pepper + few chopped ginger  => baked for 20-30 min at 150C

THE SWEET SOUR SAUCE

3 cloves of garlic + 1 big red onion + 1 slice of ginger + 1 red chilli => blend

Tumis dengan sedikit minyak..sehingga naik bau. Ad (tetiba BM plak hehe)

Add 1 table spoon of tomato puree + half cup of water

Pour small amount of chilli sauce + 1 table spoon of honey

Add chopped tomato and pineapple
(pineapple will enhance the taste of sweet sour,..., saya tak letak sebab takda stock, kalau ada lebih terangkat)

Stir until boiled and add water if needed

Finally add chopped leek and celery (daun bawang dan daun saderi (daun sup), saderi wonderpet pun boleh)..

Pour the sauce on the baked salmon.. and done...lalala ('_^)v








No comments:

Post a Comment