Loading...

Monday, 17 October 2011

The Story of Little Red Velvet.



Mula dgr kwn dok sebut..xtau apakah itu red velvet..bila search2..o0o0 rupanya salah 1 cabang resepi yg ada coklat..(ayat skema jap)..mula try mmg x jadi..xtau apa bnda yg terhasil..tp setelah godek2 resepi yg diberi oleh mmber..n merayau sana sini utk cari the best ingredient..maka terhasil lah..the red velvet cupcake..

let the story begins..

BAHAN A

4 Sudu besar mentega or marjerin ( anggaran hampir 3/4 cawan)
1 cawan gula (kalo nk kurang dlm 3/4 je)
sebiji telur..

pukul mentega n gula sampai creamy at high speed 
tambah telur dan pukul lag sampai jd lebih krg mcm ni...(gmbar agak blur)


BAHAN B

2 1/2 sudu besau serbuk koko
3 sudu besar 'bright red' food color (ada dlm bntuk gel atau oil based)
1 sudu teh vanilla..(option: ada kedai bakeri yg jual coklat or tofffee flavor)
- gaul sampai jd paste dan masuk bersama dalam BAHAN A td sikit demi sikit sambil pukul (beat lah) at medium speed) sampai warna sekata mcmni..


BAHAN C:

1 cawan + 2 sudu besar tepung diayak n gaul bersama 1/2 sudu teh baking soda
1/2 cawan butter milk atau susu full cream milk..( tp sy pakai low fat milk ahaks :P)

Masukkn separuh susu -> beat
masukkn separuh adunan tepung td..-> beat..
ulangi masuk susu n tepung berselang-seli sampai consistency jd lebih mcm ni...(blur lagi)



Masukkam dalam bekas cupcake..dan apa lg..bakor lah..180C, selama 20 min..
mcm biasa cocok2 nk tgk masak ke tak..





BASIC VANILLA FROSTING

Pukul 1/3 Mentega + 2 1/2 atau 3 cawan gula icing sampai jd lembut n creamy..

Tambah 2 Sudu besar susu + 1 sudu teh vanilla flavor

* kalau suka rasa yang kontra boleh cuba lemon atau mint flavor..ikut suka hang laa..tapi saya pakai toffee flavor.  








hmm..yg sbnarnya..(malu nk  tulis d sini) my frosting x brapa nk menjadi, mungkin sbb pakai marjerin dan pakai granulated sugar yang dikisar..(hehe pakai apa yg available kt rumah je..mls nk invest lebih..inilah jadi nya haha)..

So this is the story of the Little Red Velvet life..hehe (merepek je ni)








THE END...

kihkihkih (^_^)v

No comments:

Post a Comment