Loading...

Sunday, 23 October 2011

Red Velvet Whoopie Doopie Pie


Another Red Velvet again..just to try something small n easy to bite..cara buat x jauh beza bnding sblm ni..yang sebenarnya..whoopie bukan lah mcm pie biasa..tp more to soft cookies..hmm..so just nk write down to keep the recipe..

BAHAN A

Ayak dan gaul bersama..

2 1/2 cawan tepung gandum
1/3 cawan serbuk koko
1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda

ok dh letak tepi jap

BAHAN B

Pukul (beat dlm cake mixer)..

1/2 cawan vege shortening
1/2 cawan marjerin/mentega
1 cawan gula pasir yang telah dihaluskn (kisar)
1/2 cawan brown sugar

Pukul pada high speed sampai jd creamy (sudah tentu kene sesekali 'scrap down' bahan yang di tepi2 mixing bowl tu supaya semua bahan dipukul rata)..

Tambah 2 biji telur (masuk 1 demi 1 yer)

BAHAN C

Campur bersama..
1 cawan buttermilk/ full cream milk (bukan semua tempat ada buttermilk)
1 sudu teh perisa vanilla/toffee
1 sudu besar 'bright red' food color

Setelah BAHAN B jadi creamy, masukkan BAHAN C dan A berselang seli sikit demi sikit.Sampai mixture jadi sebati dan likat pekat..

(boleh tmbah choc chip as optional)

Letak bulat2 atas 'baking pan yang dh disapu marjerin atau 'baking sheet'..(alah..mcm nk buat kuih raya tu or choc chip cookies). Tapi.. kalau bimbang bentuk x sekata (seperti saya yg x berjaya jadi bentuk comel2) maka boleh try masuk ke dalam muffin pan yg kecik atau sederhana kecik pada separuh ketinggian acuan dlm tu...(tahap desperate lah ni hehe)

Pastu apa lg..bakor je lah..180C dlm 10 min je..senang n cepat kn..kn..kn..tunggu lah sampai dia naik sikit mmbukit..then check masak ke tak..ok dh setel, boleh bw kuar dr oven..

Yang dinamakan 'Whoopie Pie' adalah apabila 2 adunan yang disiap masak ni..ditelangkup dgn letak inti frosting dgn flavor kesukaan d antara keduanya..(mcm teknik ala2 french macaroon kononnya)..lebih krg mcm ni lah hasil rupa akhirnya..




hmm..dlm pic nmpak x brapa nk red laaahh huhu..


I guess its the end of red velvet..sbb bonda asyik tgk dok buat recipe ni jer berturut2..kih3...

=P

No comments:

Post a Comment