Loading...

Sunday, 4 December 2011

Carrot Apricot Muffin

                                   

Ketika sedang belek2 buku yg bertajuk 'everyday arthritis solution' di mana sebelum ni x minat pn belek..tetiba jumpa recipe yg menarik ni..perkhh x sangka buku mcm tu pn ada diselitkn recipe..

Maka pulun lah nk pg cari apricot kt kedai arab, giant dan sbg nya..tapi x jumpa2..bukan xtau nk cari kt mana lag..tp mcm byk sgt aral melintang nk pg kedai2 yg berkaitan..akhirnya setelah 2 minggu postponed nk wat benda ni..akhirnya jejak juga kaki di warta Bangi utk beli apricot kering ni..

Maka tanggal 3 Dec akhirnya saya pn buat lah muffin ni..konon2 sbg thank you pd kwn2 sanggup korbankn weekend utk tolong wat keje2 seminar..cewah haha..adoii pjg plak al-kisahnya..

1. Ok..sebelum nk mulakan proses..buat yang ini dulu...

Parut 1 batang carrot = hasilnya 1 cawan

Potong kecik2 12 dried apricot = hasil lebih krg 3/4 - 1 cawan

parut sebiji kulit oren (bagi aroma sikit kononnya)




2. Next...Campur bahan2 kering

Ayak bersama 1 3/4 cawan tepung gandum + 2 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh soda bicarbonat

Lepas tu gaul bersama dengan:-

1/2 - 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis..(my fav cinnamon lah)
1/2 - 1 sudu teh serbuk buah pala
1 sudu teh serbuk badam

3. Mulakan processing..

Pukul 1/4 cawan minyak jagung (nape minyak?sbb ini recipe american muffin)

Masukkan 1 cawan gula perang -> pukul..masuk sebiji telur -> pukul..

Masukkan 1/2 cawan susu low fat / full cream. tapi kalau ikut recipe sebenar 1 cawan buttermilk

Masukkan bahan2 kering yang dah campur tadi.sikit demi sikit.-> pukul...

Masuk parutan kulit oren..

Pukul n pukul lagi guna cake mixture sampai kelikatan dia jadi lebih krg mcm ni..



Ok. Last sekali..masukkan carrot n apricot..dan gaul dgn spatula (dah berenti pakai mesin)

Masuk dalam acuan dan bakor lah..180C selama 25- 30 minit..Bila dh naik bau rajin2 lah cucuk2 tgk bahagian dalam muffin dh masak ke belum.





wokeh dh siap!! boleh auuumm...

koyak sikit...

No comments:

Post a Comment