Loading...

Sunday, 1 April 2012

SOS SPAGETTI SYOk SENDIRI...heheh



Sekali sekala  nk makan style omputih pe salah nye? ehhe biasa kalau nak mkn spagetti, order je..tapi kn best kalo try buat sndiri..walopn mungkin rasa tak sama..bg org yg dah biasa buat, mungkin dianggap mudah nk buat. tapi bg org yang jarang atau tak pernah buat, pasti lupa juga.. jadi saya just nk taip apa yg telah cuba..

Resepi sos ni main2 reka sesuka hati berdasarkan resepi yang basic punya..tak susah pun..

1. Potong kecil2 (chopped) bahan2 berikut:-

1 biji bawang merah saiz besar 
2 ulas bawang putih
4 biji tomato
1/2 batang carrot
sedikit halia hiris

2. Masak bahan di atas dengan 1 tin Sos Prego Cendawan + 1 tin Prego bwg putih + selasih + tomato 

3. Masuk ayam yang dipoton kecil2. kalau lebih rajin lagi buat lah meatballs...contoh dlm link nih..http://youtu.be/HN9Q9amWT_0 . Masak sampai isi ayam empuk

4. Masukkan cendawan butang (button mushroom) yang dipotong slice..

5. Tambah 3-4 sudu besar minyak zaitun + Garam + sikit serbuk lada hitam + oregano + italian atau whole herbs
Masak lagi sampai mendidih..

6. Tambah 4 batang celery (daun saderi wonderpet) yang di hiris + sedikit daun pudina.

Masak lagi sikit..dan tutup api..ready to serve....hehe

No comments:

Post a Comment