Loading...

Sunday, 1 April 2012

PRAWN CUTLET..(yang sebnarnya....udang sumbat menyumbat)...




PRAWN CUTLET
Lebih krg 200-300g bread crumb (ikut byk mana udang) atau biskut yg telah dhancurkn jadi serbuk..(sy pakai biskut jari)

Chopped (cincang halus) separuh bawang Holland (alaa bwg besar yg kaler hijau skit tu..), 1-2 cili hidup dan daun saderi atau batang selery wonderpet. (ikut la byk mana nk mkn sayur hehe)

Campur bahan2 d atas brsama + kuning telur (2 bji telur) + serbuk lada hitam + garam + kicap + tomato sos + garam sikit + isi udang yg dh hancur atau udang kecik2 (x pyh letak pn xpa)

Gaul kn semua bahan hingga sebati.






Belah belakang udang biar terbuka luas n lumur garam sikit...udang apa?suka hati lah..the bigger, the longer,  the better..(kalo mmpu lobster pn boleh keh3..mgkin boleh udang kara, udang galah,udang rimau ker..tp sy guna udang yg biassa2 tu jer..udang kertas ke apa ntah nama nya..ok proceed

Kepal2 kn adunan yg caca merba td tu n letak kn belakang udang spy dia transform dr udang jd penyu..seperti pic d bwh..



Pastu..celup dlm telur..kalo nk ala2 rangup lps celup telur celup plak dlm bread crumb
Panaskn minyak dan goreng..hasilnya ginilah lbh krg..

 
udang beratur nk masuk mulut...hehe

No comments:

Post a Comment