Loading...

Wednesday, 30 May 2012

ARABIAN NIGHT BROWNIES..



Setelah diberi amaran jgn lg buat kuih yg manis2..tapi saya nak juga buat!! last..last.. janji.. promise..

balik2 dari umrah April lalu banyakk bahan2 yg best..seperti kurma..kismis..pistachio..dan gajus..so terpikir nk buat brownies dgn bahan dari Arab ni..dgn diberi nama gedik..arabian night brownies..(night sbb warna coklat yg gelap) heh..

1. Maka bahan2 fruit n nuts nya ada sperti di bawah..(BAHAN A)


Bahan kering di atas (kurma, kismis, aprikot kering, badam, pistachio, gajus n walnut --> walnut bkn arabian hehe)..di potong kecik2 (kismis x perlu)..ok letak tepi dulu..

2. Sediakan bahan-bahan kering: (BAHAN B)

1 1/2 cawan tepung + 1 sudu besar serbuk koko + 1 sudu besar milo + 1/2 sudu baking powder --> gaul

* jgn gaul fruits n nuts dlm tepung..texture akn jadi padat n kering..ok letak tepi dulu..

3. 2 biji telur + 1/2 cwn gula perang + 1 sudu teh toffee flavo (option jer) --> pukul kuat..dgn tangan je boleh..ok letak tepi dulu..( BAHAN C)

4. cairkn 1/2 cwan mentega + 1/2 bar coklat masak dicairkn bersama..(BAHAN D)..

FORMULA = BAHAN B + BAHAN C + BAHAN D

5. Tuang ke dalam bekas yang dah sapu dgn mentega sikit demi sikit selang seli dengan fruits n nuts..     

6. Bakar selama 20 min 180C. 

TOPPING

1. Cairkan lebih krg 1/2 cawan susu pekat manis dan 1/2 bar lagi cooking coklat..(pasang api kejap je dan terus off)..bairkan brownies td sejuk sikit n ganache ni sejuk sikit..then tuang la atas brownies..

tada...(gambar sudut tak kene ni)




                                                                                                                                                              










































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































No comments:

Post a Comment