Monday 21 May 2012

KUIH CARA KU..



Hmm..kali nk try kuih cara pulak la..kuih cara berlauk n kuih cara manis (not in the pic)..cara nk buat x brapa susah....cuma mungkin cara masak lauk itu berbeza..

Dengan adunan yang sama..boleh letak inti mcm2 pun..the idea of letak durian adalah idea bonda utk ayahanda yg suka durian..saje nk testing-testing..camna rasa..sbb x pernah buat dek org..tapi basic adunannya begini..

ADUNAN KUIH CARA

1. 1 biji telur + secubit garam + 1 sudu teh gula + 1 cawan santan --> pukul
2. Masukkan 1 1/4 cawan tepung gandum --> gaul sampai campuran sebati n sederhana pekat.

* jika nk tambah pandan, air pandan + santan make up into 1 cup..(tetiba ckp omputih)..

MASAK LAUKNYA

Ini cara bonda, org lain macam lain n macam2 ragam caranya..

1. Cincang bawang merah n bawang putih (2 ulas je bwg putih, 1 bawang merah saiz kecil)--> untuk masak dengan daging.

2. Hiris cili hidup dan daun saderi (daun sup) --> untuk hias atau masuk last sekali masa masak daging.

3. Cincang / blend daging / ayam..gaul dengan 1 sudu serbuk kari + 1 sudu serbuk kurma, boleh juga kalau nak cuba rempah rendang sikit.

4. Masak daging yang dah peram dengan rempah, letak air sedikit..(selalu org tumis, kalo nk cara sihat boleh cuba yang begini..)

 5. Letak bawang-bawang berdua..gaul sampai daging masak, dan baru letak cili n daun..( atau letak atas kuih cara nanti..)

6. Masukkan adunan kuih ke dalam loyang khas..letak lauk atau gula apabila kuih mula nak masak.

7. Bila dah masak sikit..atau tepung bahagian atas masih belum menjadi, bakar dlm oven 100C selama 10 minit..dah pun siap...hehe








No comments:

Post a Comment