Loading...

Sunday, 15 July 2012

APPLE CRANBERRY MUFFINS..




Hmm..apple lagi...tak tau mana datang idea nak buat muffin yang ini..tapi inilah hasil eksperimen terbaru hehe

1. Prepare apple filling

Masak 3-4 biji apple dengan 1/2 cawan gula perang
* tambah 1 sudu kecil tepung jagung kalau nak ia jadi sedikit gel

2. Dry Ingredient..

Campur dan gaul..

a. 2 cawan tepung
b. 1/2 sudu kecil baking powder
c. 1/2 sudu kecil baking soda
d. 1 sudu besar serbuk badam (almond)

3. Wet Ingredient

Campur dan pukul kuat

a. 1 biji telur
b. 1/2 cawan gula (saya suka gula perang)
c. 1/4 cawan minyak jagung
d. 1/2 - 3/4 cawan susu

4. Masukkan wet ke dalam dry dan gaul rata. Seterusnya masukkan cranberry kering (dijual di pasaran yang 'ready-to-eat') dan sedikit parutan kulit oren (optional).

5. Masukkan adunan ke dalam muffin cup, lebih kurang 3/4 ketinggian, kalau isi penuh nanti melimpah..

6. Letakkan 1 sudu kecil apple filling di tengah dengan berhati-hati..

7. Tabur kepingan badam sebagai hiasan





8. Bakar dalam oven dengan suhu 180C selama 15- 20 min. Lepas itu kira dh siap untuk di makan..




eh..kata cranberry..mana cranberry??...

ok koyak sikit..o0o0o tu dia menyorok.. hihi





No comments:

Post a Comment