Loading...

Monday, 13 January 2014

STICKY DATE AND PRUNE CAKE


Banyak nye lah kurma kat rumah ni, apa nak buat? sebelum ni dah pernah buat date bars..search2 dalam u-tube. owh ada resepi sticky date n prune puding. So nak try lah..tapi nak modify sikit ikut bahan yang ada kt rumah. hehe

APA NAK BUAT DULU...

Masak sehingga mendidih dan menjadi sos untuk  bahan-bahan di bawah

1 cawan kurma dan prune yang dihancurkan. (nisbah ikut suka hati..saya lebihkan kurma)
perahan jus oren 1/2 bahagian
parutan kulit oren 1/2 bahagian
1/2 cawan air

ADUNAN CAKE

Pukul 3/4 mentega + 2/3 gula sehingga menjadi krim

Masukkan 3 biji telur satu per satu n pukul lagi.

Masukkan 1 1/4 cawan tepung gandum + 1 sudu teh baking soda (telah diayak bersama) dan gaul sebati.

Masukkan 'chopped' walnut dan gaul.

Masukkan sos kurma dan prune tadi.




Masukkan ke dalam bekas yang dah di 'gris' dengan mentega. 

Hias dengan prune hehe

Bakar pada suhu 180C selama 30 minit. 




Makan dengan ais krim pun best..(hehe terletak plak ais krim masa kek tengah panaszzz..cair cepat lah jwbnye heh)

No comments:

Post a Comment