Loading...

Monday, 27 January 2014

STRAWBERRY , WALNUT SCONES



Rasanya dah cuba beberapa species 'baked goods'..kek, muffin, tart/pie, roti, biskut, cobbler, brownies..apa lagi nak eksperimen ni...hmmm..nak try scone la pulak...rasa macam antara roti ke biskut gitu...ia bukan jenis yang 'turn out' nice n comel...ia agak merekah di sana sini..

Cara nak buat tak ambil masa yang lama pun, tak sampai 1 jam dah boleh siap masak..ideal untuk sarapan atau minum petang..sekali sekala tukar menu..bahan yang diperlukan pun tak berapa banyak..cuma strawberry dan walnut tu saje tambah memandangkn ia perlu digunakan sebab simpan tak tahan lama...

Maka di bawah ini step by step recipe yang saya follow dr you-tube...(setelah melayan beberapa video, baru pilih dan buat conclusion)

BAHAN-BAHAN KERING

Campur dan gaul rata bahan-bahan di bawah..

2 cawan tepung gandum (all purpose flour)
2 sudu kecil baking powder
1/4 cawan gula (saya campur dengan borwn sugar sikit)
1 sudu besar isolated soy protien (tak perlu pun takpa)

Gunakan pengisar atau ramaskan dengan tangan sehingga adunan menjadi sedikit 'crumble'



BAHAN-BAHAN BASAH

1 biji telur dan 1/2 cawan susu --> dipukul

Masukkan bahan basah ke dalam bahan kering dan gaul..

Masukkan strawberry dan kacang walnut (dikisar)

Tambah tepung sikit demi sikit dan gaul supaya membentuk 'dough'.







Tekap guma 'ccokie cutter' untuk membentuk..

Gunakan tapung sehingga habis. 

 Letakkan di atas dulang pembakar yang telah di sapu minyak/mentega/guna parchment paper




Bakar pada suhu 150- 170C selama 20-25min sehingga kelihatan kekuningan dan kembang naik....




hmmm..panas-panas best kalau sapu mentega atau jam dan peanut butter ^_^


feeling hias ala 5 star kononnye..berangan je ni ehhe circled by melted choc n rosselle sauce...lalalla...

No comments:

Post a Comment