Saturday 24 November 2012

CARROT CAKE WITH CITRUS TOPPING



Testing..testing..dah lama sangat teringin nak buat carrot cake..sebab ia memang kek yang paling digemari..rasa dia full dan sedap..apatah lagi selepas jeles kakak buat carrot cake yg sangat sedap sempena Hari Raya AidilAdha yang lalu...lagi sedap dari carrot slice secret recipe punya.. (ini adalah berdasarkan deria rasa saya la..)..di bawah adalah gambar carrot cake kakak saya yang saya sangat cemburu dan jadi pemangkin untuk cuba juga. 




Lets check it out bahan-bahan yang diperlukan..

Bahan Kering  : 1 1/2 cawan tepung + 1/2 sudu teh baking soda (di ayak bersama dan letak tepi dulu)

Bahan Utama  : 

1 biji carrot (lobak merah) di parut atau 1 cawan 

Kismis hitam dan kismis kuning (salah satu pun ok. kuantiti adalah ikut suka hati)

Kacang walnut di potong kecil-kecil

Parutan kulit oren (saya cuma ambil 1/2 biji bermakna sebelah muka sahaja)...saya ada ambil sedikit parutan lemon tapi sikit sahaja. 

1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis..(my fav cinnamon) dan sedikit serbuk buah pala (kalau tak payah letak)





Bahan Basah : 2 biji telur + 3/4 cawan gula perang + 1/3 cawan minyak jagung ---> dipukul sehingga sebati

OK DAH BOLEH CAMPUR ADUK..

Bahan kering dimasukkan ke dalam bahan basah..dan gaul sehingga sebati

Masukkan bahan utama (carrot and da geng)..dan gaul lagi sehingga betul-betul sebati.

Tuangkan ke dalam bekas yang telah di sapu mentega/marjerin (bekas yang saya guna adalah kecil jadi kuantiti resepi juga adalah kecil)



bakar 150C lebih kurang 25-30 minit. periksa guna lidi untuk lihat kek dah masak ke belum. (tak apa melekat di lidi maka dah masak lah jawabnya).

CITRUS CREAM TOPPING

Selal kalau carrot cake mesti topping adalah cream cheese..jadi untuk kelainan bagi yang tak suka cheese kerana rasa agak muak..saya pilih krim yang ada unsur buahan citrus

1.  1/4 cawan  shortening + 1/3 cawan mentega + 1/3 cawan gula icing + 1 sudu perahan lemon ---> dipukul hingga kembang

2. Masukkan 1/4 cawan whipped cream (kalau takda boleh juga guna susu full cream) 

3. Masukkan parutan kulit oren dan lemon dan sapu rata atas kek setelah kek disejukkan. 

4. Inilah hasil yang termampu.. ^_^


hmm..why my carrot cake tak golden brown yer..wondering...next time boleh cuba lagi supaya warnanya naik perang cantik..

No comments:

Post a Comment