Loading...

Saturday, 17 November 2012

PANDAN COCONUT SWISS ROLL WITH FRUIT JAM- TANPA OVALETTE



Kegilaan membuat swiss roll menjadi-jadi bila dah berjaya. Di hujung resepi swiss roll sebelum ini ada saya nyatakan untuk mencuba pula perisa pandan dan letak jem seperti yang bonda ingini. Maka kali ini saya cuba menghasilkan swiss roll dengan perisa tradisional dengan teknik tradisional juga iaitu tanpa menggunakan bahan ovalette. Terdapat pelbagai cara yang sering digunakan, samada telur putih dan telur kuning dipukul asing dengan kuantiti yang sama atau berlainan dan ada juga teknik telur putih dipukul asing di gabung dengan telur penuh yang dipukul. Haishh..payah juga nak terang. Tapi resepi di bawah ini adalah resepi yang saya try an error berdasarkan prinsip asas di mana kalau nak buat kek span, chiffon atau swiss roll, telur putih mesti dipukul dengan gula sehingga naik kembang...

MULAKAN DENGAN..

A. BAHAN KERING

1. Ayak 1/2 cawan tepung gandum + 1 sudu teh baking soda + 1 sudu teh baking powder. Ok letak tepi.

B. BAHAN BASAH

2. Pukul bahan-bahan berikut mengikut turutan (guna hand/stand mixer/ kalau kuat boleh guna tangan).

- 2 biji telur kuning
- 1/4 cawan gula castor
- 1/4 cawan minyak jagung
- 1 sudu teh emulco pandan kelapa (emulco = perisa + pewarna) --> emulco juga kene pastikan halalan toyiban :)


3. Masukkan bahan kering (A) ke dalam bahan basah dan gaul rata sehingga hasil begini...


C. ADUNAN PUTIH TELUR --> What makes it spongy....

4. Pukul 5 telur putih* dengan 1/4 cawan gula castor (saya guna gula icing sebab tiada stock gula castor kalau guna gula biasa bimbang tak hancur habis dan kasar). Pukul pada speed tinggi sehingga ia naik jadi  begini.

.


* mana pergi telur kuningnya? (boleh ambil dan masak butter prawn hehe : p)

5. Masukkan putih telur ke dalam adunan hijau tadi dan gaul sehingga ia bergabung. Memang susah sebab telur putih seperti buih dan sukar nak sebati.

6. Tuang dan rata kan atas dulang pembakar yang dilapik dengan 'parchement paper' (kertas serap minyak ini boleh dibeli di kedai jual barang-barang bakery).


7. Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 15 min sahaja. 


8. Setelah siap, sejukkan sebentar dan guna parchment paper lagi sekali untuk terbalikkan ia. 

9. Sapu jem kegemaran dan tabur sedikit kelapa kering (desicated coconut).


10. Gulung perlahan-lahan dan simpan sebentar dalam peti ais. (Kalau jem sebnearnya tak perlu simpan pun takpa).

Kemudian potong dan makan!!

* Please note that, kandungan lembapan dalam jem terutama jem pilihan saya ini yang agak juicy boleh menyebabkan tekstur spongy berkurang kerana ia serap lembapan dari jem dan swiss roll kelihatan agak 'kurus' dan kelihatan kurang cantik dan kurang komersial. Tapi yang penting bagi orang yang suka makan adalah.....rasanya tetap sedap lagi enak hehe ^_^


No comments:

Post a Comment