Loading...

Sunday, 22 December 2013

BANANANA MUFFINS



Mood membaking rasanya dah makin down, tapi pada satu pagi selepas solat subuh, tiba-tiba bonda bisik teringin nak makan muffin...huhu baiklah..tema kali ni..muffin pisang...memang belum pernah buat lagi..berangannya nak buat texture yang lembut gebu mcm muffin Kenny Rogers..


Hmmm..ok kali ni resepi muffin mungkin agak berbeza sikit teknik berbanding yang saya cuba sebelum ni..korek resepi sana sini..study...dan hasilnya percubaan resepi seperti di bawah..

Lets go step by step...

1) PENYEDIAAN (PREPARATION)..........

BAHAN (INGREDIENT) A "(KERING/ DRY) :

Ayakkan kesemua bahan di bawah (Sift together all the ingrdients below....)

1 1/2 cawan (cup) : tepung gandum ( all purpose flour)

1 sudu teh (tsp) : baking powder

1 sudu teh (tsp) : baking soda


BAHAN (INGREDIENT) B : (BASAH/ WET)

Pukul (beat) : 1/3 cawan (cup) mentega (butter) + 3/4 cawan (cup) gula (sugar) sehingga menjadi krim  (till it become creamy)

Masukkan (add) 1 biji telur (egg) + 1/2 cawan (cup) susu (milk)

BAHAN C : BAHAN UTAMA (THE MAIN FLAVOR)

Lenyek (Mashed) / Kisar (blend) 2 biji pisang bersaiz besar (large bananas) * saya guna pisang Montel  + 1/3 cawan (cup) kismis (raisins) + 2 sudu besar (tbsp) hirisan buah pala kering (dry sliced nutmeg

* nutmeg is optional



2) CARA-CARA (METHODS)

Masukkan Bahan C ke dalam adunan Bahan B dan pukul lagi..
(Combine Ingredient  C into B and continue beating) 

Masukkan Bahan A dan gaul adunan sehingga sebati 
( Fold in Ingredient A and mix well) 

Masukkan adunan ke dalam bekas
Place mixture in muffin cups.




Bakar pada suhu 160- 180C selama 20 minit.
Bake at 160 - 180C for 20 min


DONE!  ^_^ 






No comments:

Post a Comment