Loading...

Saturday, 7 December 2013

CHOCOLATE BROWNIES WITH CHOC AND STRAWBERRY SAUCE


Rasanya dah lama sangat tak buat chocolate brownies...kaedah nak buat takda la sesukar mana, tapi kali ni nak cuba buat topping yang meleleh gitu. hehe

Disebabkan baru-baru ni ada tengok drama berlatar belakangkan Cameron Highland dengan tema strawbeerry, maka mula la berangan nak 'stoberi' juga..

CHOCOLATE BROWNIES FULLY LOADED. 

1. Cairkan 1/2 cawan unsweetened choc (coklat masakan) dengan 2/3 cwn shortening / mentega

2. Add in (masukkan)...dan gaul sebati 

    1 1/2 cawan gula 

    4 biji telur

3. Masukkan 1 1/4 cawan tepung gandum yang diayak bersama 1 sudu teh baking powder dan gaul 

4. Tambah 1 cawan kacang walnut + pistachio + badam + gajus+ sedikit kismis yang telah dicincang (kacang dan kismis adalah ikut kesukaan) 


5. Gaul sehingga sebati dan masukkan ke dalam bekas pembakar yang telah dilapisi dengan mentega (sungguh ayat buku..hihi)


6. Bakar selama 20 min pada suhu 180C. 

GLOSSY CHOCOLATE FROSTING

1. Cairkan 3/4 cawan unsweetened chocolate dengan 3 sudu besar shortening / mentega dengan api perlahan 

2. Masukkan 2 cawan gula konfeksi + 1/3 cawan susu 1 sudu teh vanilla (jika ada) dan pukul sehingga pekat (beat untill smooth)

3. Tutup api dan sejukkan ke dalam mangkuk berisi ais, teruskan pukul sehingga kepekatan jadi konsisten/ sekata

4. Tuangkan atas brownies yang telah masak sehingga rata permukaannya. 

STRAWBERRY SAUCE




1. 10 biji atau lebih buah strawberry dibahagi 3, atau tak potong langsung pun ok. 

2. Masak bersama 1 cawan gula dan sedikit perahan lemon. Masak dengan api perlahan sehingga jus buah   keluar  dengan sendirinya..                       

3. Sejukkan sebentar   dan tuangkan atas brownies dengan lapisan pertama adalah glossy chocolate frosting. 

* topping 2 lapis adalah sekadar suka-suka    

                                                                                                                                                                
4. Potong brownies dalam bentuk kiub untuk hidang.. ^_^ 














No comments:

Post a Comment