Loading...

Sunday, 8 December 2013

DURIAN CAKE...

                                 

                                            (owh...agak senget potong kek)..


Dek kerana terlalu banyak durian dalam peti ais...terfikir nak kerjakan ia dengan sesuatu yang tak pernah saya cuba lagi..belek-belek buku resepi zaman bonda muda-muda dulu..ada resepi durian cake di situ...hmmm..tak sabar nak cuba sebab tengok bahan dan langkah-langkah nak buat tidak lah 'complicated'.. Maka saya kongsikan resepinya di bawah...

JOM MULA>>>

BAHAN-BAHAN...

 4 biji telur (asingkan telur kuning dan putih)

1 3/4 tepung gandum + 1 sudu teh baking powder + 1/2 sudu teh baking soda (diayak bersama) = kita namakan ia CAMPURAN TEPUNG*

 1 cawan gula

  3/4 cawan mentega

1 cawan durian yang dihancurkan (mashed)


APA NAK BUAT DULU YA....

1. Pukul telur putih sampai kembang



letakkan ke tepi...

2. Hancurkan isi durian 4-5 biji..bergantung kepada jenis dan saiz durian...(boleh hancurkan dengan tangan atau lebih baik kisar isinya..



3. Pukul mentega dan gula sehingga jadi krim


4. Masukkan telur kuning satu per satu dan pukul lagi...(masuk satu, pukul..masuk satu pukul lagi sampai sekata..dan seterusnya...)

5. Masukkan isi durian hancur dan pukul lagi sampai sebati..(sungguh ayat skema hehe)

6. Gaulkan adunan ini dengan putih telur yang kembang tadi. (fold in dont continue beat)

7. Masukkan campuran tepung* dan gaulkan sampai sebati adunan kek (fold in)

8. Setelah sebati, masukkan ke dalam bekas kek

9. Bakar selama 30- 40 min pada suhu 160-180C. Dari masa ke semasa periksa samada kek sudah masak atau belum. (cucuk lidi, kalau tidak ada apa yang melekat, maka dah masaklah)

~~~~~hmm sedapnya bau dari oven... ^_^

.
10. ermmm...lepas tu hiaslah sesuka hati..tak payah hias pun takpa..masuk je mulut terus...

(eh la..gmbar ni lagi..hehe..sebab tak banyak shot sebelum dan selepas, maka ulang balik pose kek yang lebih kurang sama saja..lupa nak amik gambarnya tanpa dihias..)

SELAMAT MENCUBA.. \(^_^ )/

No comments:

Post a Comment