Loading...

Friday, 6 December 2013

SPICY PAN FRIED DORY FILLET


Resepi testing kali ni, bunyi je hebat..tapi sebenarnya sesuai untuk masak secara ekspress dan mudah. Boleh makan lunch, dinner pun boleh.. Tak perlu nak celoteh banyak..saya share je resepi sesuka hati saya hehe.

WATAK UTAMA: Sekeping Fillet Ikan Dory, (boleh didapati di hypermarket berdekatan anda hehe)
-  ikut suka nak potong kepada berapa keping ( bahagi 2-3 pun boleh)

BAHAN LUMURAN  (BAHAN PERAP)

1/2 bawang besar + 2 ulas bawang putih + 1 biji cili merah hidup -> dikisar

2 sudu besar tomato puree

2 sudu besar tomato sos

secubit garam secukup rasa

1 sudu teh lada hitam serbuk

1 sudu teh serbuk Oregano

1 sudu teh Thyme

1 sudu besar minyak zaitun (olive oil)

MULA MASAK

1. Perap fillet ikan dory  dengan bahan perap selama sekurang-kurangnya 30 min.

2. Panaskan 'frying pan' dengan sedikit minyak, jika jenis non-stick tak perlu minyak.

3. Masak fillet dory atas frying pan dan alih-alih sehingga kedua-dua bahagian ikan masak sepenuhnya.

4. Lebihan bahan perap boleh dimasak dan dijadikan sos.

5. Hiaskan ikut suka. Saya cuma taburkan daun bawang.

Hasilnya adalah seperti gambar di atas. ^_^

No comments:

Post a Comment