Loading...

Tuesday, 2 August 2011

Classic Apple Pie




lately saya telah blaja buat baking2 ni dgn tgk u-tube..sbb lebih mudah bnding baca..baca..dan tak faham2 juga..haha

so classic apple pie ni adalah projek weekend sblm posa..

malas lah nk citer bahan2..cara buat lah terus..

Base Shortcrust Pastry

1. Gaul mentega + tepung sampe ketul kecik2
2. buat lubang tgh2 n tmbah air sejuk..gaul n uli sampe ketul n simpan dlm peti ais dlm 1/2 jam)


3. canai sampai leper n tepek dlm pie pan..(kemaskn bhgn tepi yer)
4. cucuk2 sikit bg udara masuk like this


5.Inti

sikit lemon jus + pic water (optional je) + 3 biji epal dh sliced (ikut saiz pan) + 1 cup brown sugar + 2-3 sudu cinnamon (cinnamon lg..) + corn starch spy ada body skit)* nk tmbah rasin pn boleh suka hati lah..)


6.letak inti dalam base td.

7. canai base pastry td n put on top..kemas kn n buat lobang2 spy air dr apple kt dlm tu evaporate n tepung x basah..

8. sapu kuning telur nk bg kilat



7. bake 180c lebih kurang 30 min.

8. ptong n makan lah..hmm tekstur yg sy buat kali ni krg tasty..kulit agak keras sikit sbb byk kali ulit kot..hehe

9. makan laah..



10. kalo nk syok lg..mkn la dgn es krem ke hape ke..ikut suka hati lah.. hehe

i just do this..

No comments:

Post a Comment