Loading...

Tuesday, 2 August 2011

my fav apple crumble..

Bahan2 dan Kaedah

5-6 biji apple hijau (ikut ler mulut yg nk mkn byk mana hehe)

1 cawan gula perang

1 sudu teh serbuk kulit kayu manis

-> gaul 2 bahan2 ni bersama)-kalo ada air..tapis kasi buang..

-> susun rapat2 comei2 dlm bekas




3 cawan tepung gandum

1 stgh cawan marjerin

-> gaul guna jari jemari sampe jd bintil2 bulat2 heh

-> letak atas apple td..tekan2 skit utk layer yg hmpir dgn apple spy tepung leh 'bind' dgn apple.
then, layer yg atas xyah tekan sgt spy tepung nmpak mcm ada permukaan berbukit2..this can give
crispiness..



topping

1/4 cwn gula perang + 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis..omputih kata cinnamon..hehe

letak atas penapis..then buat ler mcm ala2 tabur gula ising gtu..hehe

masuk dlm oven 180 dgree celcius, 30-40min..cucuk2 le tpung tu dgn garpu..kalo ada tepung lekat..bermkna x msk la lg jwb nyer..tmbah lg about 10 min..

pastu siap lah..

p/s: maaf lah kalo ada yg tak kena..hehe rupanya mmg x seberapa tp mkn mest lah sedap (ouji diri)


lagi 1 cara buat apple crumble adalah

1. Buat based shortcrust pastry -> blind baking (bakar kosong tanpa inti)180C, 20 min (lbh krg)
2. Inti masak asing2 (ikut bahan2 inti classic apple pie)
3. Letak inti atas base td..
4. Buat crumble as topping..
5. bake lah 180C 20-30 min
6. lebih krg cmni lah rupa nya..(ni bkn pie sy tp buat hr tu..lbh krg la)




Selamat Mencuba \(^.^)/

No comments:

Post a Comment