Loading...

Saturday, 10 March 2012

si hitam manis..roti Chocolate Cinnamon-Butterscotch Roll


asik buat roti putih je kn..nk try la juga buat roti coklat..idak tau ler..menjadi ke tidak..maka kita pn buka la buku resepi n cuba-cuba sehingga menjadi cobaan...hehe

Ada 6 step utama di situ..

1)  HIDUPKAN YEAST....(A)

3 sudu teh yeast + 1 sudu besau tepung gandum + 1 sudu teh gula + sikit air suam --> tutup n biarkan ia berbuih..

2) WET MIXTURE...(B)

2 biji telur + 1/2 cup gula + 1/2 cup susu suam + 1/2 cup melted mentega --> pukul sampai sebati

3) DRY MIXTURE... (C)

4 cup tepung + 1 sudu teh cinnamon +1/2 serbuk koko (kurang lagi pn xpa, idak la dia hitam gini, resepi asal lg byk 2/3 cup cocoa). --> ayak bersama dan gaul

4) A + B ---> C

Maksudnya d citu..buat lobang tgh2 C dan masukkan A+B ---> gaul dan uli..biarkan 1-2-3 jam (naik 2 kali ganda)..



5) FILLING (kalau nak la...)

Chopped apricot + walnut..(ikut la agak2 nk banyak mana)..

Lepas dough dah naik 2 kali ganda..canai dan letak inti...



Gulung-gulung dan potong..Susun dalam bekas yang dah grease dgn marjerin..



 TUNGGUUUU....

Tunggu dan bersabar lagi sampai dia naik 2 kali ganda..Kalo nak cepat preheat 150C, 10 min..dan tunggu kejap..(org malas nk tunggu mcm ni la..heheh).



 BAKKORR...

bakor aje lah...170C selama 25-30 min..

6) BUTTERSCOTCH TOPPING

Sambil2 tunggu oven tu..step terakhir adalah topping atau glaze..

Cairkan 1/4 cwn mentega + 1/2 cawan gula perang + 1 sudu besar gula icing (kalo nk diabetes tambah lg pn takpa) + 1/4 cup susu + 1 sudu teh serbuk cinnamon (kulit kayu manis) + 1/2 sudu toffee flavor--> kacau sampai pekat..(kalau tak pekat mungkin ada bahan yang kene adjust)..saya buat x brapa pekat..boleh sejukkan sikit dlm peti ais..

Tuang laa atas roti yg panas2 tu..(tujuannya nk gb sedikit kilat + flavour) tu aje..



                                       
      (lencun pulak jadi nya..bila tuang terlebih)

SEKIAN.....WASSALAM...

No comments:

Post a Comment