Loading...

Saturday, 10 March 2012

APAM GULA PERANG



Asyik buat kuih omputih je kn..meh ler try buat kuih org kite plak kn..hihi

kali ni nk try buat yg boleh dikatakan simple juga..apam...

APA NK BUAT DULU NI...

1. Masak gula melaka/gula perang (yg tradisional punya, brown sugar komersial x naik kot rasa dia..)

2. Prepare yeast..(Bahan A)

1 sudu teh yeast + 2 sudu tepung + 1 sudu besar gula + sikit air suam

3. Masukkn bahan A ke dalam telur yg telah dipukul

4. Masukkan pula ke dalam 2 cawan tepung-> gaul

5. Masukkan 1/2 cawan gula perang yg telah dicairkan tadi.

6. Kacau sampai sebati sehingga kepekatannya mcm di bawah ni..

  (o0o0ps sori gmbar agak blur d situ)

7. Letakkan dalam bekas pengukus dan kukus dgn api sederhana perlahan sampai dia masak..nk cek masak ke tak, cucuk2 lah mcm biasa.




OK DAH SIAP MASAK..

Boleh lah makan bersama kelapa parut ( org utara ckp nyoq) yg dah digaul dgn sedikit garam..Pasti sedap....


No comments:

Post a Comment